Hogyan tanítsam meg a madaramat beszélni?

A vadonban a madarak mozgékony kommunikátorok. Egyedi hangokat használnak az azonosításhoz és a rajukkal való kapcsolatteremtéshez. Fejlett kommunikációs képességeik segítenek a csapattársaknak kapcsolatot tartani az óceánokon való vándorlás, a sűrű erdőkben való vadászat és a ragadozók után való fürkészés közben.

Ha figyelembe vesszük, hogy a „beszélgetés” mennyire fontos a madarak túléléséhez a vadonban, talán nem meglepő, hogy amikor háziállatként tartjuk őket, ők is kommunikálni akarnak velünk.

„A madarak hallják, hogy az emberek ilyen hangokat adnak ki egymásnak, és azt gondolják: „talán ha én is ugyanilyen hangokat adok ki, akkor beilleszkedhetek ebbe a rajba” – mondta Dr. Peter Helmer, a floridai Tampa állatorvosi központ BluePearl Veterinary Partners madárgyógyászának szakvizsgával rendelkező állatorvosa. „Az emberek általában pozitívan reagálnak, és ez megerősíti a viselkedést”.

Mivel egyes fajok esetében az élettartam meghaladja az 50 évet, a házimadár beszédre tanítása lehetőséget ad egy olyan egyedülálló, hosszú távú kapcsolat kialakítására, amelyet nehéz lenne más háziállattal megismételni.

Hogyan tanítsam meg a madaramat beszélni?

„Olyan szintű kommunikáció és kötődés alakul ki, amelyet más állatokkal nem lehet elérni” – mondta Dr. Laurie Hess, a New York állambeli Bedford Hillsben található Veterinary Center for Birds and Exotics állatorvosi központ tulajdonosa.

Itt többet megtudhat arról, hogy mely közönséges házimadarak a legbeszédesebbek, és hogyan tanítsa meg madarát beszélgetésre.

Mely madarak a legbeszédesebbek?

Az afrikai szürke papagájok és az amazonpapagájok egyes fajai nagyobb valószínűséggel tanulnak meg beszélni, mint mások, mondták az orvosok. De nem ők az egyetlenek. „Egyszer volt egy páciensem, egy kis papagáj, aki beszélt angolul, spanyolul és héberül” – mondta Hess.

Azonban fajtól függetlenül a legtöbb madár körülbelül egyéves koráig nem kezd kommunikálni, mondta. Nem világos, hogy miért.

„Úgy tűnik, hogy a gyerekekhez hasonlóan az agyuk már korán feldolgozza a nyelvet és a hangokat” – mondta. De hosszabb időbe telik, amíg a megtanultakat felhasználják, hogy megpróbáljanak kommunikálni.

Bár a madarak sokat tanulnak fiatalon, a fejlődésük bármelyik szakaszában megtanulhatnak beszélni (csak nehezebb megtanítani egy madarat beszélni, ha élete nagy részében rosszul kommunikált). „Egy öreg madarat is meg lehet tanítani új trükkökre” – mondta Helmer.

A madár beszédre tanítása: A kapcsolat a kezdetektől fogva működik.

Az embereknek meg kell tanulniuk kúszni, mielőtt járni kezdenének, és hasonlóan a madaraknak is meg kell tanulniuk bízni, mielőtt beszélni kezdenének. Bármi, amit megtehetsz, hogy kiépítsd és megerősítsd a kapcsolatot a háziállatoddal, hajlamosabbá teszi arra, hogy kommunikálni akarjon veled – mondta Helmer.

Amikor a madarakkal való kötődésről van szó, a cél az, hogy valami pozitív dologgal hozzák kapcsolatba Önt, mondta Hess. Ez lehet jutalomfalat, fejvakarás vagy szóbeli dicséret, például ha magas, éneklő hangon üdvözöljük a madarat. Hess szerint azt szeretnénk, ha a madár jó élményt nyújtana, így ösztönözve a madarat arra, hogy kapcsolatba lépjen önnel.

„Ez a pozitív kötődés azt üzeni nekik, hogy te vagy az állomány társa és barátja” – mondta Helmer.

Ezután találja ki a madara kedvenc jutalmait.
Mint minden állat kiképzése, a madár beszédre tanítása is azzal kezdődik, hogy a kívánt cselekvést apró, könnyen jutalmazható viselkedésekre bontjuk, majd fokozatosan emeljük a lécet.

Míg egyes madarakat a fizikai szeretet motivál, az orvosok szerint a legtöbb madár hajlandó keményen dolgozni egy finom falatért. Próbáljunk kísérletezni mogyoróval, napraforgómaggal vagy apró kekszdarabkákkal. Általában a madarak szinte bármit megehetnek, amit mi eszünk, kivéve az avokádót, a csokoládét és a sós ételeket, mondta Hess. Azt is ajánlott elkerülni, ami koffeint tartalmaz.

A különböző madaraknak más-más az ízlésük. Annak felfedezése, hogy melyik finomság motiválja a madarunkat, a kapcsolatépítés része, mondta Helmer.

Válasszon egy egyszerű szót, és ne hagyja abba a mondogatást!

Ahhoz, hogy madarát arra ösztönözze, hogy utánozza Önt, válasszon egy olyan kezdő szót, amely egy vagy két szótag hosszú, mondta Hess. Mondja ezt többször is a madárnak a nap folyamán, minden alkalommal ugyanolyan hangsúllyal és hanglejtéssel, és párosítsa jutalommal. „A madarak figyelni fognak rád, és megteszik, amit akarsz, ha adsz nekik valamit, amiért dolgozhatnak” – mondta.

A jó kezdőszavak közé tartozik a „hello”, a „hello” és a madár neve, ha az nem túl bonyolult.

„Maga a szó nem annyira fontos, de annak, aki megtanítja, tudnia kell, hogy ez egy olyan szó, amit potenciálisan sokat fog hallani” – mondta Helmer.

Egyes madarak néhány nap alatt elkezdik utánozni, másoknak néhány hónapig is eltarthat. De elegendő ismétléssel a madár elkezdi társítani a hangokat, amiket adsz, a jutalomfalatokkal és a pozitív interakciókkal, mondta Helmer, és megpróbálnak majd beilleszkedni.

„A madarak nyájas állatok” – mondta. „Amire igazán vágynak, az a nyájjal való interakció.”

Ha a madár elsajátított egy szót, próbáljon meg hozzáadni egy másikat, és lassan építse fel a teljes mondatot vagy kifejezést. Lassan emeld a lécet, jutalmazd meg őket, ha két szót mondanak, majd hármat, majd négyet.

„Minden alkalommal, amikor a madár hozzáad egy szót, dicsérjük meg és jutalmazzuk újszerű jutalomfalattal” – mondta Hess. „Így építjük fel a madarat például egy dal megtanulásáig”.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.