Károsíthatja-e a madárkaki az autókat?

Úgy tűnik, hogy a madarak az emberi közlekedési eszközöket ideális helynek tartják, ahová ürüléküket lerakhatják. Valójában van némi jele annak, hogy a piros autók nagyobb valószínűséggel válnak a madarak lerakásának célpontjává, mint más színek, valószínűleg azért, mert színük jobban szemet gyönyörködtető. De függetlenül a márkától és modelltől, a madárkaki – a fehér ürülékfoltok, amelyek oly gyakran egyenesen az autó tetejére és motorháztetőjére csapódnak – több mint csúnya. Valójában károsíthatja járműve festékbevonatát.

A madárürülékkel az a probléma, hogy a kaki és a vizelet keveréke. A madarak a kloákának nevezett, mindenre alkalmas bél- és szaporítószervükön keresztül ürítik ki a hulladékot, összekeverik a magas savtartalmú ürüléket és vizeletet, majd a főzetet hagyják repülni. Ha egy madár a járművének felületére ejti a rakományát, és hagyja, hogy ott maradjon, elkezdi átégetni a fényezést, a viaszt és a festéket, és végül olyan mély marást hagy, mint egy darab jegyzetfüzetpapír. A madár lényegében maró anyagot hagyott az autón.

Ami még rosszabb, egy meleg nap felgyorsítja a károsodást. Ez azért van, mert a nap hatására a festék kitágul, és így még érzékenyebbé válik a kaki savas profiljára. Ha a körülmények megfelelőek, a madárürülék percek alatt maradandó nyomot hagyhat.

A legjobb megoldás természetesen a megelőzés. Ideális, ha autóját garázsban vagy autótető alatt tartja. Emellett viaszbevonatot is beszerezhet, ami késlelteti, hogy a madárürülék elérje a fényezést, és időt ad a tisztításra.

Ha a madarak már közvetlen csapást mértek rá, az autó azonnali tisztítása részletező spray-vel és mikroszálas kendővel az egyik legjobb módja a probléma kezelésének. (Kerülje azonban a szivacsokat és törülközőket, amelyek túlságosan koptató hatásúak lehetnek az autó fényezéséhez.) A kerti slag is működik. Egyesek a WD-40-et pártolják, de mivel ez károsíthatja a viaszt, valószínűleg nem ez lenne az első választás.

Károsíthatja-e a madárkaki az autókat?

Ha madárürülék kerül az autó szélvédőjére, ne használja az ablaktörlőt, mivel az megmozgathatja az ürülékben található törmeléket, és megkarcolhatja az üveget. Kövesse a fenti lépéseket az ürülék eltávolításához.

A megmaradt és marást okozó madárürüléket nehéz – bár nem lehetetlen – kezelni. A felületes marás gyakran megoldható a környező festéknek a horpadáshoz igazodó csiszolásával. A mélyebb marásokhoz egy autószerelő szolgáltatásaira lehet szükség.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.