Meddig élnek a halak?

Talán éppen arra a végső kérdésre keresi a választ, hogy „Meddig élnek a halaim?”. A tudósok világszerte annak szentelték karrierjüket, hogy tanulmányozzák az emberek és állatok élettartamát, hogy kiderítsék, miért élnek egyes állatok, például a galápagosi teknősök, jóval több mint 100 évig, míg egy mezei egér csak két-három évig.

Egy állat élettartamát számos genetikai tényező befolyásolja, többek között a fizikai méret, a szív teljesítőképessége, az anyagcsere, a szaporodási érettség életkora és a szaporodási életképesség hossza. A környezeti tényezők, köztük a betegségek, a ragadozók, a szárazság és az éhezés szintén szerepet játszanak az állatok élettartamának meghatározásában. Amikor feltesszük a kérdést, hogy meddig fog élni a halunk, figyelembe kell vennünk, hogy a hal genetikailag mennyire alkalmas az életre, majd fel kell mérnünk a környezeti kockázatokat.

Bár az egyes halak várható élettartamának meghatározása inkább csak találgatás lehet, a méretre, a szaporodásra és a környezetre vonatkozó néhány mutatót felhasználhatunk néhány általános meghatározáshoz.

Meddig élnek a halak?

A halak élettartamát meghatározó méretmutatók

Dr. Geoffrey West fizikus összefüggést állapított meg a méret és a sejtek hatékonysága között, és az általa a különböző méretű városok energiaszükségletének meghatározására használt módszereket alkalmazza az élő szervezetek energiafelhasználásának módjára. West az élőlények sejtjeit egyenlő feltételek közé helyezi, majd a fizikai méretükkel összefüggő tényezővel skálázza szükségleteiket. West elmagyarázza, hogy ha egy egér és egy elefánt élete során ugyanannyi szívverést végez, a várható élettartamuk közötti különbséget az anyagcseréjük sebessége határozza meg. Az elefánt a lassabb anyagcsere miatt hatékonyabb és hosszabb életet él.

Ezt az állítást a trópusi halakra is alkalmazhatjuk. Igaz, hogy az olyan nagyobb halak, mint a plekók, az oszkárok és a bohóc süllők várható élettartama hosszabb, mint az olyan kis halaké, mint a bettáké vagy a gyilkoshalaké. Ezek a nagy halak az akvárium elefántjai.

A halak élettartamát meghatározó szaporodási mutatók

A gének továbbadása a következő generációnak a természet végső célja. A halaknak mindenféle stratégiájuk van a szaporodás biztosítására, és ezek a stratégiák szorosan kapcsolódnak az élettartamhoz. Az atlanti lazacok például édesvízben kezdik életüket, és végül kiúsznak a nyílt óceánba, ahol körülbelül öt évig nőnek és érnek. A lazacok hosszú és veszélyes utat tesznek meg, hogy ívás céljából visszatérjenek oda, ahol születtek, majd általában napokon belül elpusztulnak. Ezek az ikrázó halak általában tovább élnek, mint az élve született halak.

Az olyan akváriumi halak, mint a tetrák, a keltetőhalak és a gurámik mind ikrás halak, és körülbelül ötéves élettartamot érhetnek el. Más ikrás halak, például a harcsák, az ezüstkárászok és az aranyhalak akár 10 évig vagy tovább is élhetnek otthoni akváriumokban. Az olyan élősködő halak, mint a guppik, a molyok és a platyk gyakoriak a közösségi akváriumokban, és fogságban is könnyen szaporodnak. Ezek a halak viszonylag rövidebb ideig, mindössze három-öt évig élnek.

A halak élettartamát meghatározó környezeti mutatók

Bár a halak némileg előre meghatározott élettartammal érkeznek az akváriumunkba, ez az idő lerövidülhet vagy meghosszabbodhat olyan tényezők alapján, mint a vízminőség, az akváriumtársak, a betegségekre való fogékonyság és a tartási akadályok. Ahhoz, hogy halai a lehető legjobb esélyt kapják a teljes életre, kövesse az alábbi ajánlásokat:

  • Tartsa be a menetrendet. A legtöbb állathoz hasonlóan a halak is akkor boldogulnak a legjobban, ha világuk meglehetősen kiszámítható menetrend szerint zajlik. Kerülje el a stresszt a halak számára, ha következetes ütemtervet tart az olyan kérdésekben, mint az etetés, a fényórák és a vízcserék.
  • Óvakodjon a barátságtól. Még azok a halak is válhatnak zsarnokká, amelyeknek jól kellene kijönniük a többiekkel. A zaklatás gyakori probléma a halak körében. A halak akkor válhatnak zsarnokká, ha úgy érzik, hogy a területüket fenyegetik, vagy ha a fészkelőhelyeket védik. A zsarnokoskodások kivédésére biztosítson sok helyet és búvóhelyet az akváriumban. Az a hal, amelyet zaklatnak, és nem tud elbújni, stresszes lesz, és hajlamos lesz a betegségekre. Az akvárium átrendezése lelassíthatja a zaklató viselkedést, mivel a halak újra létrehozzák a területüket.
  • Figyelje a víz kémiáját. Tartson ellenőrző listát, és figyelje az olyan tényezőket, mint a pH-szint, a hőmérséklet és az ammónia az akváriumában. Egy zárt rendszerben, ha valami ellenőrzés nélkül marad, a halak élete veszélybe kerülhet.
  • Gyakorolja a betegségmegelőzést. Vegye észre, ha a halak levegő után kapkodnak a tetején, szökdécselő viselkedést mutatnak, kaparásznak a köveken, vagy sápadtnak vagy sötét színűnek tűnnek – ezek a viselkedésformák betegségre utalhatnak, és további vizsgálatot indokolhatnak. Az olyan bőrbetegségek, mint a fehér foltok vagy a pelyhes borítás, fertőző bőrbetegség jelei lehetnek, amelyet kezelni kell.
  • A halak élettartamának nyomon követése kissé trükkös lehet, mivel a tulajdonosok ritkán tudják a halak születésnapját. A közönséges trópusi halak többsége átlagosan három-öt évig él, míg az aranyhalak a leghosszabb életűek közé tartoznak, akár 20 évig is elélhetnek. A koik, amelyek az aranyhalak unokatestvérei, akár 40 évig is élhetnek.

Ha a hosszú élettartam a cél a halakkal kapcsolatos hobbijában, keressen nagyobb fajokat, például harcsákat, cichlidákat, pacusokat és loachokat. Bármelyik halat is kedveli, törekedjen arra, hogy az akváriumában eltöltött évek egészségesek és boldogok legyenek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.