Meddig élnek a lovak?

A ló szerepe az életünkben drámaian megváltozott az elmúlt évtizedekben. A lovak elsősorban munkaállatokból társakká és csapattársakká fejlődtek. Ez idő alatt a róluk alkotott képünk is megváltozott, ahogy öregednek.

A lovak azért élnek tovább, mert jobban tudunk gondoskodni róluk. Ez azt jelenti, hogy sok ló még jóval azután is élni fog és egészséges lesz, hogy már nem lesz képes teljesíteni vagy versenyezni. Az akár 25 vagy akár 30 éves élettartammal ez nagyon hosszú időt és pénzügyi elkötelezettséget jelenthet a lótulajdonosok számára.

A lovak élettartama

A háziasított lovak átlagos élettartama 25-30 év. A musztángok és más vadon élő lovak átlaga jellemzően 15 évnél közelebb van. A háziasított lovak általában tovább élnek, mert az állatorvosok foglalkozni tudnak az egészségügyi állapotukkal és a táplálkozási igényeikkel. Ha egy vadon élő ló ízületi gyulladás miatt lassulni kezd, vagy fogágybetegség miatt képtelenné válik a hatékony táplálkozásra, nehezebben tud lépést tartani a csordával.

A lovak érettségi szakaszai

Újszülött (születéstől az elválasztásig)

Ezek a lovak táplálkozás szempontjából nagyon függenek az anyjuktól.

Elválasztott ló (4-7 hónapos kor)

A csikókat 4 és 7 hónapos koruk között választják el az anyjuktól; ez idő alatt a táplálkozásuk az elsődlegesen tejről főként takarmányra és gabonára változik.

Fiatalok (elválasztás 3 éves korig)

Ebben az időszakban a ló aktívan növekszik. Hároméves korára a ló növekedési lemezeinek nagy része bezáródik.

Felnőtt (3 éves kortól 15 éves korig)

A legtöbb ló jellemzően megállt a növekedésben, és a legjobb sportos éveiben jár.

Idősödő (15+ év)

15 év után a lovak általában lassulni kezdenek, és több támogatást igényelnek a fejlődéshez.

A lovak hosszabb vagy rövidebb élettartamára vonatkozóan nincsenek speciális fajtatársulások. A kutyákhoz hasonlóan a kisebb fajták, különösen a pónik általában hosszabb életűek. Nem ritka, hogy a pónifajták a negyvenes éveikig élnek.

Mitől élnek egyes lovak tovább, mint mások?

Nincs egyetlen olyan tényező, amely alapján meg lehetne határozni, hogy mely lovak élnek tovább, mint mások. Valószínűleg genetikai összetevője van annak, hogy egyes lovak miért élnek tovább, de ez jelenleg még nem teljesen ismert. A megfelelő étrend, a mozgás, a pataápolás, a fogápolás és az orvosi ellátás mind nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a lovak esélyei javuljanak a hosszú és egészséges életre.

Hogyan javíthatja lova élettartamát?

Sokféleképpen támogathatod lovadat az öregedés során, és segíthetsz neki abban, hogy hosszú és egészséges életet éljen.

Táplálkozás: Nagyon fontos, hogy lovadat a megfelelő testállapotnak megfelelően tápláld. Ahogy a lovak öregszenek, a fogaik egyre kevésbé hatékonyak a rágásban, mert nem nőnek tovább, és az őrlőfelületek simábbá válnak. Ez szükségessé teheti, hogy az elsődlegesen széna- vagy fűalapú étrendről átálljunk egy idősebb takarmányozási lehetőségre.

Mozgás: Az idősebb lovak könnyű testmozgása segíthet megelőzni az izomvesztést és támogathatja az ízületi gyulladásos ízületeket.

Környezetkezelés: Az idősebb lovak nem szabályozzák olyan jól a hőmérsékletet, mint fiatalabb társaik, ezért fontos, hogy nyáron hűvösen tartsák őket, télen pedig takaróval melegítsék őket. Emellett fontos, hogy biztosítsuk számukra a szabad hozzáférést a vízhez és a menedékhez.

Meddig élnek a lovak?

Pataápolás: A ló lábainak karbantartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a ló egészséges és kényelmes maradjon a későbbi években is. Néhány vékony talpú lónak még a versenyzés befejezése után is szüksége lehet patkóra. A túlnőtt lábak súlyosbíthatják a lovak ízületi gyulladásból eredő kellemetlenségeit.

Fogápolás: Ha korán elkezdjük a rendszeres fogmosást/karbantartást, és azt a ló egész életében folytatjuk, az segíthet megelőzni a fogfertőzéseket és a fogak elvesztését a ló öregedése során.

Állatorvosi ellátás: Az idősebb lovakat továbbra is be kell oltani, és évente legalább egyszer rendszeresen állatorvosi vizsgálaton kell részt venniük. Ez segít azonosítani a lovadat esetleg érintő alapbetegségeket, mint például a PPID (Cushing-kór) és az ízületi gyulladás.

Fontos tudni, hogy még ha mindent megteszel is lovad életének meghosszabbítása érdekében, vannak olyan tényezők, amelyekre nincs ráhatásod. Kólika és sérülés bármelyik lóval előfordulhat, még a lehető legjobb gondoskodás mellett is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.