Meddig élnek a macskák? Mire számíthatunk

A macskák gyógyászatában, táplálkozásában és gondozásában elért fejlődésnek köszönhetően a házimacskák hosszabb és egészségesebb életet élnek. És az állattartó szülők felelőssége, hogy segítsék cicájukat abban, hogy elérjék ezeket az aranyéveket azáltal, hogy minden életszakasznak megfelelő gondozást biztosítanak számára.

Ha tehát valaha is azon tűnődött, hogy vajon meddig élnek a macskák, a válasz nagyban függ attól, hogy Ön és állatorvosa hogyan dolgoznak együtt, hogy megközelítsék macskája táplálkozását, oltásait, szájüregi egészségét és környezeti igényeit, ahogyan az évek során változik.

Íme minden, amit a macskák élettartamáról tudni kell.

Mennyi a macskák átlagos élettartama?

A macskák átlagos élettartama 13-17 év között van. Néhány szerencsés macska 20 évig vagy még tovább is él – a legidősebb macska világrekordere, az imádnivaló nevű Creme Puff 38 évig élt.

Számos tényező járul hozzá ahhoz, hogy egy macska meddig él. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Táplálkozás
  • Életmód
  • Megelőző gondozás
  • Fajta
  • Genetika

Úgy tartják, hogy a keverék macskákat ritkábban érintik örökletes betegségek, mint a fajtatiszta macskákat, ezért átlagos élettartamuk jellemzően egy-két évvel hosszabb. A fajtaspecifikus élettartam is eltérő, ezért a fajtatiszta macskák szüleinek is figyelembe kell venniük cicájuk fajtáját. Például: A Maine Coon macskák átlagos élettartama 10-13 év, míg egy sziámi akár 15-20 évig is élhet.

Beltéri macska vs. kültéri macska várható élettartam

Sajnos a felügyelet nélkül és korlátlanul a szabadba engedett macskák átlagos várható élettartama a felére csökken. A kinti macskák nagyobb veszélynek vannak kitéve:

  • Fertőző betegségek (vadon élő állatok és/vagy más macskák által).
  • Trauma (ragadozóktól és/vagy járművektől)
  • paraziták (bolhák, kullancsok és bélparaziták).

Bár néhány macskának érzelmileg és viselkedésileg jót tesznek a felügyelt szabadtéri tevékenységek, például a pórázon való sétáltatás vagy a kültéri ketrecek felfedezése, a legtöbb macska nagyon boldog lehet kizárólag benti háziállatként, megfelelően gazdagított környezetben. És ezek a macskák általában sokkal tovább élnek, mint azok, akiket szabadon engednek kóborolni.

A macskák életszakaszai

Ahogy a macska öregszik, különböző életszakaszokon megy keresztül, amelyek befolyásolják viselkedését és egészségügyi igényeit.

Cica (születés és 1 év között)

A kiscica feladata, hogy növekedjen és megtanulja, hogyan lépjen kapcsolatba a környezetével. Ez a fiatal, játékos életszakasz hihetetlenül fontos a macska sikerre való felkészítése szempontjából. Bár a legtöbb cica különösebb segítség nélkül tanulja meg a mosdó- és etetési szokásokat, a cicák szocializálása és a megfelelő játék is fontos a viselkedésbeli sikerhez való felkészüléshez.

Fontos, hogy a cicákat kifejezetten a növekedéshez összeállított étrenddel etessük, mivel ebben a korban nagyobb kalóriaszükségletük van, hogy nagyra és erősre nőjenek. A megfelelő tápok címkéjén szerepel az Amerikai Takarmányellenőrök Szövetségének (Association of American Feed Control Officials) tápanyagmegfelelőségi nyilatkozata, amely szerint a táp „teljes értékű táplálékot biztosít a növekvő cicák számára”.

A cicakorszak egyben az az időszak is, amikor az immunrendszerüket bevezetik a védőoltásokba, mint például az FVRCP, a veszettség és a FeLV vakcinák. Az idősebb cicákat (6 hónapos és 1 éves kor között) ivartalanítani vagy ivartalaníttatni kell, hogy csökkentsék bizonyos rákos megbetegedések és az életet korlátozó viselkedési problémák, például a vizeletjelölés vagy a permetezés kockázatát.

Fiatal felnőtt (1-6 éves)

A fiatal felnőtt macskák még mindig nagyon aktívak és játékosak, de fizikailag már nem növekednek. Kalóriaszükségletük csökkent, és ebben az időszakban már felnőtt macskaeledelt kell enniük. A súlyuk gondos kezelése csökkenti a jövőbeni egészségügyi problémák, például az ízületi gyulladás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Fontos, hogy a macskák oltásai és rutinvizsgálatai naprakészek legyenek, még akkor is, ha ez a korosztály viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben. Ennek ellenére bizonyos betegségeket, például az asztmát és az alsó húgyúti betegségeket (FLUTD) gyakrabban diagnosztizálják ebben a korban. Ezeknek a problémáknak a korai felismerése sokkal sikeresebb hosszú távú kezelést eredményezhet, és az alapszintű vérvizsgálat segíthet a normális értékek megállapításában, amelyekhez a macska öregedése során viszonyítani lehet.

Meddig élnek a macskák? Mire számíthatunk

Érett felnőtt (6-10 év)

Az érett felnőtt macskák lassítani kezdhetnek – nem játszanak olyan gyakran, és mozgásszegényebb életmódra térhetnek át.

Változások figyelhetők meg a viselkedésben az alomtálca használata és az éjszakai aktivitás tekintetében. Például néhány idősebb macska aktívabb lesz késő este, amikor korábban nem volt az, és nappal többet alszik. Vagy az is előfordulhat, hogy azok a macskák, amelyek egykor igényesek voltak a mosdási szokásaikra, már nem takarják el a kakijukat, vagy az alomtálcán kívülre mennek.

Ezek összefüggésben lehetnek ízületi gyulladással, kognitív zavarokkal, vagy akár korai vese- vagy emésztési problémákkal. Az érett macskáknak egy-két évente rutinszerű vérvizsgálatot kell végeztetniük, hogy a vesék, a máj vagy a pajzsmirigy korai elváltozásait nyomon követhessék.

Az állatszülőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a szőrszálak, a szőrlabdák és a testsúly változását. Figyelmet kell fordítani a szájüregi egészségre, és ebben a korban az állatorvos belátása szerint fogtisztítást kell végeztetni, különösen a rutinszerű fogmosással szemben ellenálló macskák esetében.

Szenior (10+ év)

Az érett felnőttből a szenior macskává válás macskától függően változhat. Egyes macskák ebben a korosztályban még évekig fürgék és jó izomzatúak maradnak, míg másoknál több betegség és degeneratív betegség jelentkezik.

A 10 éves és idősebb macskák esetében általában ajánlott félévente vérvizsgálatot és vizeletvizsgálatot végeztetni, mivel a szervek egészsége gyorsan változhat. Az idősebb macskák hajlamosak a vérnyomásproblémákra is, amelyek stroke-hoz és vaksághoz vezethetnek. A vérnyomást könnyen ellenőrizheti macskája éves vizsgálatakor.

Az idősebb macskák gyakran jobban lelassulnak, mint felnőttként, ami a kezeletlen ízületi gyulladásos fájdalom jele lehet. Beszélje meg állatorvosával az idősebb macskája viselkedésében bekövetkező bármilyen változást.

Hogyan segíthet a macskájának tovább élni

Bár mindannyian azt kívánjuk, bárcsak létezne egy varázselixír, amellyel macskánk örökké élhetne, a halált nem lehet kijátszani, és egyes betegségek elkerülhetetlenek. Van azonban jó néhány dolog, amit a kedvtelésből tartott állatok szülei tehetnek azért, hogy macskájuk tovább éljen.

Legyen naprakész az oltások terén: A macska életmódjának megfelelő oltások elengedhetetlenek egyes nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető betegségek megelőzéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a benti macskáknak is szükségük van a védőoltásokra.

Tartson lépést a megelőző ellátással: A macskák nagyon jól el tudják rejteni a betegség tüneteit, ezért az állatorvosnál végzett éves ellenőrzések és a rutinszerű vérvizsgálatok sokat segíthetnek a problémák korai felismerésében. Minél jobb az állatorvos kapcsolata macskájával, annál valószínűbb, hogy a vizsgálat során képes lesz észrevenni a változásokat. Feltétlenül beszéljen meg minden változást macskája viselkedésében, még akkor is, ha az aprónak tűnik.

Figyelje macskája súlyát: A macskák elhízása számos életet korlátozó problémát okozhat, beleértve a súlyos ízületi gyulladást és a cukorbetegséget. Rendkívül fontos, hogy macskája kiegyensúlyozott, ennek az életszakasznak megfelelő étrendet fogyasszon. Táplálja macskáját kimért mennyiségben (a legjobb az étkezéses etetés, különösen több macskával rendelkező háztartásokban), hogy a bevitelt az egyéni anyagcseréjéhez igazíthassa.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.