Meddig élnek a vadászgörények?

Szinte bármelyik állatbarát meg tudja mondani, hogy mennyi a tipikus kutya vagy macska átlagos élettartama, de a görények esetében a kérdés kicsit homályosabbá válik. Bár a görények nem annyira elterjedtek az amerikai háztartásokban, mégis ugyanolyan csodálatos háziállatok lehetnek, mint a kiskutyák és a cicák. Ez különösen igaz az olyan családok számára, akik olyan új négylábú társat keresnek, amely nem olyan nagy, mint egy labrador, és valamivel játékosabb, mint egy perzsa. Aki azonban görény örökbefogadását fontolgatja, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a joviális állat milyen hosszú ideig lesz az életében.

Meddig élnek a vadászgörények?

Meddig élnek a görények?

Sajnos ezeket az információkat kicsit nehezebb leszögezni, mint néhány más népszerű háziállat esetében. „Vannak könyvek, amelyekben azt írják, hogy a görények tíz évig élnek, de ez már nem így van” – mondta L. Vanessa Gruden, a Connecticut-i Görény Egyesület ügyvezető igazgatója. Gruden szerint a modern amerikai görény élettartama lényegesen rövidebb, mint az 1980-as években, amikor az Európában őshonos faj először vált népszerűvé az Egyesült Államokban.

Amikor a vadászgörény-őrület először indult be az Egyesült Államokban, a lelkes tulajdonosok számára az egyetlen lehetőség az volt, hogy az Atlanti-óceán túloldaláról importálják leendő állataikat. „Mivel [Európa] az a hely, ahonnan a görények elindultak, ott általában tovább élnek” – mondta Gruden. Manapság a hazai tenyésztők aligha szokatlanok, bár talán nem a legjobb forrás az egészséges állatok számára.

Vickie McKimmey, az Amerikai Görény Egyesület irodavezetője hasonló következetlenséget hangsúlyoz a görények körében. „[Egy görény élettartama] öt és kilenc év között mozog” – mondta. „[Ez] elég nagy különbség, és ez főként azért van, mert a kisállat-kereskedésekben kapható görények rövidebb ideig élnek, míg ha tenyésztőtől kapunk görényt … akkor hosszabb életkort kapunk”.

McKimmey szerint a tenyésztőtől vásárolt görény és az állatkereskedésből vásárolt görény közötti élettartambeli különbségnek köze lehet ahhoz, hogy a görényt milyen korán ivartalanították. „A kisállat-kereskedésekben kapható görényeket már azelőtt ivartalanítják, mielőtt a kisállat-kereskedésbe kerülnének, tehát a görényeket öt hetes korukban ivartalanítják, míg egy tenyésztő azt ajánlja, hogy várjunk, amíg a görény legalább egyéves lesz. Ilyenkor már minden hormonja teljesen kifejlődött” – mondta.

A görény egészségének megőrzése

Nem számít, honnan származik a görény, a tulajdonos sok mindent megtehet annak érdekében, hogy kedvence a lehető legegészségesebb és legboldogabb maradjon, beleértve a görény minőségi, görényre kifejlesztett, magas fehérjetartalmú eledellel való etetését, valamint az éves állatorvosi látogatások, oltások és diagnosztikai vizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálatok, röntgenfelvételek stb.) betartását, ahogyan azt Gruden elmondta. A fogtisztítást is fontos figyelembe venni, mivel a görények koruk előrehaladtával hajlamosak lehetnek a fogbetegségekre, és más betegségek (például mellékvese- és limfómabetegség) kialakulására is.

Természetesen az érzelmi egészség ugyanolyan fontos minden állat számára, mint a fizikai. A mentális stimuláció játékok, az emberekkel való interakció és a más állatokkal való érintkezés formájában kulcsfontosságú a görény egészségének megőrzéséhez, mondta Gruden. McKimmey szerint ez magában foglalja a felügyelt játékidőt és a ketrecükön kívül töltött sok időt (legalább napi négy órát).

Ha szeretne egy ilyen jószágot a családjába fogadni (előtte győződjön meg róla, hogy ez legális-e), vannak lehetőségek annak biztosítására, hogy egészséges állatot kapjon, és rengeteg módja van annak, hogy egész életében egészségesen tartsa.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.