Miért csóválják a macskák a feneküket, mielőtt ugrálnak?

A macska szemében tükröződő dermesztő, kegyetlen intenzitás hatását, mielőtt lecsapna egy gyanútlan madárra, némileg elrontja, hogy milyen aranyosan néz ki a kis feneke, ahogy a levegőben tekinget mögötte.

Erre a szokásra nincs egységes magyarázat (részben azért, mert a témában nem igazán van hatalmas kutatási igény). De ahogy a gyúrásra, a mosdókagylóban való pihenésre és tucatnyi más zavarba ejtő macskaviselkedésre, a szakértőknek is van néhány elméletük.

Amint arról a Live Science beszámol, lehetséges, hogy a macskák megpróbálnak vonóerőt kialakítani a hátsó lábaik és a talaj között, hogy megerősítsék a csattanásukat. A szilárdságérzet különösen fontos, mivel egyszerre két mancsról ugranak.

Miért csóválják a macskák a feneküket, mielőtt ugrálnak?

„Alapvetően, amikor a macskák ugrálnak, mindkét hátsó végtagjukkal kell meghajtaniuk magukat a teljes felszálláshoz. Általában, amikor a macskák sétálnak, a hátsó lábaikat váltogatják, de ugráskor vagy ugráláskor mindkettőt együtt használják” – mondta Katie Grzyb állatorvos a PetMD-nek.

Az izgalom is szerepet játszhat. A macskák szeretnek vadászni, és az, hogy egy kicsit tekeregnek, lehet, hogy a zsákmányszerzés előtt így vezetik le a felesleges energiát. Hogy az ugrálás előtti rázkódásnak van-e bármilyen hatása a sikerességükre, arra csak tippelni lehet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.