Miért hívják Chicagót „Szeles városnak”?

Chicago híres becenevének eredete nem teljesen világos. A legkézenfekvőbb magyarázat szerint a Michigan-tóról lecsapó és a város utcáin végigsöprő fagyos szellő miatt. Egy másik népszerű elmélet szerint azonban a név Chicago fecsegő lakosaira és politikusaira utal, akikről úgy tartották, hogy „tele vannak forró levegővel”. A „szélkakas” nézet hívei általában Charles Dana, a New York Sun újság szerkesztőjének 1890-es cikkére hivatkoznak. Abban az időben Chicago New Yorkkal versengett az 1893-as világkiállítás megrendezéséért (végül Chicago nyert), és Dana állítólag figyelmeztette olvasóit, hogy hagyják figyelmen kívül „a szeles város értelmetlen állításait”. Danának gyakran tulajdonítják a „Szeles város” becenév népszerűsítését, David Wilton „Word Myths: Debunking Linguistic Urban Legends” című könyv szerint a kutatóknak soha nem sikerült megtalálniuk az eredeti cikkét. Sokan mítoszként utasítják el.

Miért hívják Chicagót „Szeles városnak”?

Még ha Dana vezércikke létezik is, nem valószínű, hogy akár ő, akár a világkiállítási vita felelős lenne Chicago becenevének népszerűsítéséért. Barry Popik etimológus, a Windy City kérdésének régi kutatója bizonyítékokat talált arra, hogy a név már az 1870-es években – jó néhány évvel Dana előtt – jól bevált a nyomtatásban. Popik olyan hivatkozásokat is előásott, amelyek azt mutatják, hogy a név egyszerre volt szó szerinti utalás Chicago szeles időjárására és metaforikus célzás az állítólagosan hivalkodó polgárságra. Sok idézet található más középnyugati városok újságjaiban, amelyek rivalizáltak Chicagóval a régió fő metropoliszának címéért. A Cincinnati Enquirer egyik 1876-os címlapja például a „That Windy City” kifejezést használta egy Chicagón végigsöprő tornádóra utalva. „A Cincinnati Enquirer használata egyértelműen kétélű” – mondta Popik 2006-ban a Chicago Tribune-nak. „A kifejezést a széllel teli szónokokra használták, akik tele voltak szélviharral, és Chicagóban volt egy szélvihar. Egyszerre mindkettő.” Mivel Chicago korábban a tavi szeleket arra használta, hogy nyári nyaralóhelyként reklámozza magát, Popik és mások arra következtetnek, hogy a „Windy City” elnevezés az időjárásra való utalásként kezdődhetett, majd kettős jelentést kapott, ahogy a város ismertsége a 19. század végén emelkedett.

Érdekes módon, bár Chicago részben a heves szelek miatt kaphatta a becenevét, nem ez a legszellősebb város az Egyesült Államokban. Valójában a meteorológiai felmérések szerint Boston, New York és San Francisco gyakran magasabb átlagos szélsebességgel rendelkezik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.