Miért támadta meg Japán Pearl Harbort?

Amikor 1941. december 7-én reggel japán bombázók jelentek meg Pearl Harbor felett, az amerikai hadsereg teljesen felkészületlenül érte a pusztító meglepetésszerű támadás, amely drámaian megváltoztatta a II. világháború menetét, különösen a csendes-óceáni hadszíntéren. A bombázásnak azonban több olyan kulcsfontosságú oka is volt, amely utólag szinte elkerülhetetlennek tűnik.

A feszültségek a nagy gazdasági világválság idején kezdődtek

A Pearl Harbor-i támadást megelőzően a Japán és az Egyesült Államok közötti feszültségek már egy évtizede egyre nőttek.

Miért támadta meg Japán Pearl Harbort?

A szigetország, Japán, amely történelme nagy részében el volt szigetelve a világ többi részétől, a 20. század fordulója táján agresszív terjeszkedésbe kezdett. Két sikeres háború, az 1894-95-ös Kína elleni és az 1904-05-ös orosz-japán háború táplálta ezeket az ambíciókat, csakúgy, mint Japán sikeres részvétele az I. világháborúban (1914-18) a szövetségesek oldalán.

Az 1930-as évek nagy gazdasági és demográfiai válsága idején Japán úgy próbálta megoldani gazdasági és demográfiai gondjait, hogy 1931-ben Mandzsúria megszállásával kezdte meg a Kínába való behatolást. Amikor a Népszövetség által kijelölt bizottság elítélte az inváziót, Japán kilépett a nemzetközi szervezetből; Mandzsúriát 1945-ig tartotta megszállva.

1937 júliusában a pekingi Marco Polo hídnál történt összecsapás újabb kínai-japán háborút indított el. Még abban az év decemberében, miután a japán erők elfoglalták Nanjingot (Nanking), a Kínai Nacionalista Párt, vagyis a Guomindang (Kuomintang) fővárosát, hat héten át tartó tömeges gyilkosságokat és nemi erőszakot hajtottak végre, amely mára a nanjingi mészárlás néven vált hírhedté.

Az USA megpróbálta megállítani Japán globális terjeszkedését.

Az ilyen atrocitások fényében az Egyesült Államok gazdasági szankciókat kezdett elfogadni Japán ellen, többek között kereskedelmi embargót vezetett be a repülőgépek, az olaj és a fémhulladék exportjára, és gazdasági támogatást nyújtott a Guomindang-erőknek. 1940 szeptemberében Japán aláírta a háromoldalú paktumot Németországgal és Olaszországgal, a két fasiszta rezsimmel, amelyek akkoriban háborúban álltak a szövetségesekkel.

Tokió és Washington a Pearl Harbor elleni támadást megelőző hónapokig tárgyalt egymással, sikertelenül. Miközben az Egyesült Államok azt remélte, hogy az olajra és más kulcsfontosságú árukra vonatkozó embargók arra késztetik majd Japánt, hogy leállítsa expanziós törekvéseit, a szankciók és más büntetések valójában meggyőzték Japánt, hogy állja a sarat, és felszították a nép haragját az ázsiai ügyekbe való folyamatos nyugati beavatkozás ellen.

Japán számára elkerülhetetlennek tűnt a háború az Egyesült Államokkal, hogy megvédje világhatalmi státuszát. Mivel az esélyek ellenük szóltak, egyetlen esélyük a meglepetés ereje volt.

A Pearl Harbor-i támaszpont elpusztítása azt jelentette volna, hogy Japán irányítja a Csendes-óceánt.

1940 májusában az Egyesült Államok Pearl Harbort tette csendes-óceáni flottája fő bázisává. Mivel az amerikaiak nem számítottak arra, hogy a japánok először Hawaiin támadnak, mintegy 4000 mérföldre a japán szárazföldtől, a Pearl Harbor-i bázist viszonylag védtelenül hagyták, így könnyű célponttá vált.

Isoroku Yamamoto admirális hónapokon át tervezte a támadást, amelynek célja a csendes-óceáni flotta megsemmisítése és az amerikai haditengerészet moráljának lerombolása volt, hogy az ne legyen képes visszavágni, amikor a japán erők megkezdték előrenyomulásukat a Csendes-óceán déli részén lévő célpontok ellen.

Japán Pearl Harbor elleni meglepetésszerű támadása az Egyesült Államokat az elszigeteltségből a II. világháborúba sodorta, egy olyan konfliktusba, amely Japán megadásával ért véget, miután 1945 augusztusában Hirosima és Nagaszaki pusztító atombombázása után Japán megadta magát.

Eleinte azonban a Pearl Harbor-i támadás Japán számára sikernek tűnt. Bombázói mind a nyolc amerikai csatahajót eltalálták, négyet elsüllyesztettek, négy másikat megrongáltak, több mint 300 repülőgépet megsemmisítettek vagy megrongáltak, és mintegy 2400 amerikai halt meg Pearl Harborban.

A japán erők 1942 elejére egy sor jelenlegi és korábbi nyugati gyarmati birtokot foglaltak el – köztük Burmát (ma Mianmar), a brit Malajziát (Malajzia és Szingapúr), a Holland Kelet-Indiát (Indonézia) és a Fülöp-szigeteket -, ami hozzáférést biztosított számukra e szigetek bőséges természeti erőforrásaihoz, köztük az olajhoz és a kaucsukhoz.

A Pearl Harbor-i támadás azonban nem érte el azt a célját, hogy teljesen megsemmisítse a csendes-óceáni flottát. A japán bombázók elkerülték az olajtartályokat, lőszerraktárakat és javító létesítményeket, és egyetlen amerikai repülőgép-hordozó sem volt jelen a támadás során. 1942 júniusában ez a kudarc kísértette a japánokat, mivel az amerikai erők jelentős győzelmet arattak a midwayi csatában, döntően megfordítva a csendes-óceáni háború menetét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.