Miért vannak gödröcskék a golflabdákon?

Akár golfrajongó vagy, akár csak egy boltban sétálsz el egy csomag golffelszerelés mellett, biztosan elgondolkodtál már azon, hogy a sportág kerek, fehér labdáinak felületén miért vannak több száz apró mélyedések. Ezek a gödröcskék csak a külsőségek miatt vannak, vagy valamilyen célt szolgálnak?

Miért vannak gödröcskék a golflabdákon?

Mint kiderült, a gödröcskék teszik lehetővé a golfjátékot. A gödröcskék elősegítik az aerodinamikai optimalizálást, vagyis azt, hogy a labda a levegőben lévő tárgy felhajtóerejének és ellenállásának befolyásolásával nagyobb távolságot tudjon megtenni. (A felhajtóerő a mozgásra merőleges irányba hat; a légellenállás a mozgással szemben áll.) A Scientific American szerint egy gödrös labda kétszer olyan messzire jut, mint egy sima labda. Ez azért van, mert a gödröcskék egy léghatárt hoznak létre a labda körül, ami csökkenti a légörvényt és a légellenállást is. Emellett turbulátorként is működnek, turbulenciát idézve elő a labda körüli rétegben.

A kialakítás a tárgy felhajtóerejéhez is hozzájárul, a felhajtóerő nagyjából fele a labda pörgésének eredménye, a másik fele pedig a gödröcskékből származó felhajtóerő optimalizálásának eredménye.

Az általános eredmény az, hogy a levegő simábban áramlik a labda körül, az előtte lévő levegő pedig gyorsabban mozog. A labda lényegében egy tökéletes aerodinamikai szendvics közepén helyezkedik el, ahol a mögötte lévő nagyobb nyomás előre tolja a labdát, az előtte lévő kisebb nyomás pedig lehetővé teszi a levegő gyorsabb mozgását.

A gödröcskék mélysége is óriási különbséget jelenthet. Egy tipikus golflabda 300-500 gödörrel rendelkezik, amelyek átlagos mélysége 0,010 hüvelyk. A legtöbb gömb alakú, bár néhány cég hatszögletű formát alkalmaz a légellenállás további csökkentése érdekében.

A golflabdák nem mindig voltak lyukacsosak. A korai játékosok sima labdákat használtak, de észrevették, hogy minél jobban bevágódott és sérült egy labda, annál messzebbre jutott. Egy golflabda esetében a forma egyértelműen követi a funkciót.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.