Margarin vs. vaj: Mi a különbség – és melyik az egészségesebb?

Függetlenül attól, hogy el tudja-e hinni, hogy nem vaj, elgondolkodhat azon, hogy mi is pontosan a margarin. Krémes, sárga és kenhető, akárcsak az igazi vaj, de a két termék között jelentős különbségek vannak – a legnagyobb az összetevőikben.

A vaj a tej mellékterméke, jellemzően tehenektől származik. A tejből lefölözött tejszínt felhabosítva gazdag, félig szilárd emulzió keletkezik, amely zsiradékként használható sütéshez és főzéshez, illetve ételízesítőként. Bár a vajat a konyhák világszerte szívesen használják, azóta egészségügyi viták tárgyává vált. Bár jó kalcium- és vitaminforrás, a vaj magas telített zsírtartalmú, ami bizonyítottan növeli a koleszterinszintet.

A margarint gyakran a vaj egészséges alternatívájaként forgalmazzák, de ez nem feltétlenül pontos. Általánosságban a margarin szó bármilyen vajpótlót leírhat. Az első margarin távolról sem volt egészséges élelmiszer; Hippolyte Mège-Mouriès francia vegyész tejből és marhafaggyúból kavarta ki, miután III. Napóleon császár díjat ajánlott fel egy olcsó vajhelyettesítőért. Ma már sok margarin vegán, bár egy részük tejet tartalmaz.

Margarin vs. vaj: Mi a különbség – és melyik az egészségesebb?

Egy tipikus margarin fő összetevői a növényi olaj, víz, só és emulgeálószerek. A törvény szerint a margarinnak legalább 80 százalékos zsírtartalommal kell rendelkeznie – ugyanez az arány a vajban is megtalálható. Ha ennél kevesebb lenne, akkor technikailag kenhető krémnek minősülne. Ez azt jelenti, hogy a margarin nem automatikusan alacsonyabb zsírtartalmú, mint a vaj, de a bennük lévő zsírtípusok különbözhetnek. A telített zsír az állati fehérjéhez kapcsolódik, és a vajban nagyobb arányban fordul elő. Egy időben a margarin nagyobb valószínűséggel tartalmazott transzzsírokat, amelyek olyan növényi olajokban fordulhatnak elő, amelyeket kémiailag megváltoztattak, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak maradjanak. Az ilyen zsírokat a szívbetegségek fokozott kockázatával hozzák összefüggésbe.

A mesterséges transzzsírokat az FDA az elmúlt években fokozatosan kivonta a forgalomból, így ezek fogyasztása a margarinnal már nem jelent problémát. Az egészségügyi szakértők mégsem tudnak egyetérteni abban, hogy melyik termék jobb a pirítósra. Lehet, hogy a vaj több káros zsírt tartalmaz, de hasznos tápanyagokban is gazdag. És mivel a margarin összetevői olyan széles skálán mozoghatnak, nehéz az egész kategóriát egészséges címkével ellátni.

Ha laktózérzékeny vagy, vagy nem eszel állati eredetű termékeket, a vegán margarin remekül helyettesítheti a vajat az étrendedben. Ha azonban az egészség a fő szempont, mindenképpen ellenőrizze a doboz hátoldalán található információkat, valamint az előlapon lévő címkét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.