Macskák és uborkák: Miért félnek?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a macskák és az uborka kapcsolata a legjobb esetben is csak gyenge. Számtalan videón látható, hogy a macskák ugrálnak a látványukra, de miért félnek a macskák az uborkától? Íme egy közelebbi pillantás a macskák és az uborka kapcsolatára: Miért őrjíti meg az uborka a macskákat, és hogy biztonságos-e megijeszteni vele macskabarátodat.

Miért félnek a macskák az uborkától?

Hasonlóan ahhoz a macskás furcsasághoz, hogy a földön ülve egy szalagból készült „dobozban” ül, a macska uborka láttán ugrándozó macska is szokatlan viselkedésnek tűnhet, de ez a reakció ösztönös. Ha szeretnéd kipróbálni ezt az uborkacsínyt, ne feledd, hogy az uborka nyugodt elhelyezésén múlik, éppen a macska látóterén kívül. Amint a macska megfordul, hogy megnézze, mit csinál az embere, a macska megijedhet egy olyan tárgy váratlan jelenlététől, amely korábban nem volt ott.

Ahogy az Amerikai Macskagyógyászok Szövetsége (American Association of Feline Practitioners) elmagyarázza, a macskáknak olyan kiváló szaglásuk (és hallásuk) van, hogy „erős vagy furcsa szagok vagy hangok hatására stressz léphet fel”. Hacsak egy macska nem tölt elég sok időt a termények közelében, magas riadókészültségbe kerül, amikor egy uborka furcsa szagával szembesül. A macska az alábbi okok bármelyike miatt is megijedhet egy uborka láttán.

Betolakodó riasztása

Az uborka jelenléte okozta szorongást fokozza az a tény, hogy ezt a csínyt általában akkor követik el, amikor a macska éppen eszik. Mint azt sok macskaszülő tudja, szőrmókjuk etetési területe szent terület. A macskákat úgy tervezték, hogy nagyon territoriálisak legyenek a táplálékukkal kapcsolatban, és amennyire tudják, ez az uborka talán éppen arra készül, hogy ellopjon néhány falatot. A macska ezt az uborkát fenyegetésnek látja, és amikor egy „fenyegető helyzettel” szembesül – magyarázza a PAWS Chicago -, a macskák félelemmel és szorongással reagálnak. Ez az ösztönös reakció látható, amikor a macskát meglepi az uborka: felugrik, vagy éppen ellenkezőleg, lefagy a helyén; feláll a szőr; felsikolt stb.

Félelem a kígyóktól

Bár a házimacskák még mindig inkább ragadozók, mint zsákmányállatok, van néhány olyan vadász, amelyik macskákra vadászik, köztük a prérifarkasok, ragadozó madarak és a kígyók. Egyes szakértők elmélete szerint a macskák az uborka alakját a kígyóéhoz társítják; ezzel az elmélettel azonban nem mindenki ért egyet. Dr. Pamela Perry, a Cornell Feline Health Center viselkedésspecialistája szerint a macskák nem csak néha vadásznak kígyókra, de személyiségüktől függően egyes macskák könnyebben megijednek: „Lehet, hogy a félősek reagálnak leginkább arra, ha egy olyan furcsa tárgy jelenik meg mögöttük, amely egy perccel korábban még nem volt ott”. Dr. Perry arra figyelmeztet, hogy következetes ugratás esetén a macska a félelmet a csínytevő emberhez fogja társítani, nem csak az uborkához.

Biztonságos, ha uborkával ijesztgetem a macskámat?

Szórakoztató nézni, ahogy a macskák olyan bohóckodásokat mutatnak be a ház körül vagy videókon, mint például a macskazoomik, de a cicát szórakoztató céllal megijeszteni nem szórakoztató számára. Felesleges stresszt és szorongást okoz a macskáknak, amelynek jelei közé tartozik a remegés és az agresszió. A stresszel járó orvosi problémák közé tartozik a hányás, a hasmenés és a szőrhullás. A stresszes vagy fenyegetve érző macskák menekülési útvonalat keresnek, ami fizikai sérülésekhez vezethet, mivel ugrálnak, szökdécselnek vagy elszaladnak.

Macskák és uborkák: Miért félnek?

Ehetnek a macskák uborkát?

Ahelyett, hogy megtréfálná macskáját, miért ne kínálna uborkát frissítő rágcsálnivalóként? Macskája nem fogja a felszeletelt vagy kockára vágott uborkát azzal a csőszerű tárggyal társítani, amelytől halálra rémül.

A macskák számára biztonságos gyümölcsökhöz hasonlóan az uborka is biztonságos rágcsálnivaló cicája számára. Kínáljon nekik egy kis, mag nélküli uborkadarabot (de soha ne a növény leveleit, mert azok mérgezőek), és meglátja, mi történik. Mielőtt más emberi ételekkel kínálja macskáját, mindig végezzen kutatást; sok olyan étel van, amely mérgező a macskák számára.

Lehet, hogy ártalmatlannak tűnik, de az uborka felhasználása arra, hogy megijessze a cicát, nem egészséges a fizikai vagy érzelmi jólétére nézve. Ehelyett inkább vonja be szőrös barátját biztonságos, szórakoztató tevékenységekbe, amelyek erősítik a szeretetteljes köteléket.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.