A tűzoltók tényleg macskákat mentenek a fákról?

Május 31-én, hétfőn a New York állambeli Schenectadyben végre megmentettek egy Bae nevű macskát, miután egy hétig vagy még tovább volt egy parkfán rekedve. A Newsweek szerint részben azért tartott ilyen sokáig a mentőakció megszervezése, miután Bae-t először május 24-én látták meg, mert a Schenectady tűzoltóság elutasította a mentést. Helyette az Allmark Tree & Crane Service-t bízták meg a feladattal.

A bukás kétségtelenül arra késztetett néhány embert, hogy elgondolkodjon azon, vajon a tűzoltók valóban mentik-e a macskákat a fákról, vagy ez csak egy újabb ősrégi tévhit, amelyet a bájos gyerekkönyvek és tévéműsorok terjesztettek.

A rövid válasz a következő: A tűzoltóságtól és a fától is függ.

A tűzoltók tényleg macskákat mentenek a fákról?

Mivel a tűzoltóságok köztudottan hosszú, stabil létrákkal rendelkeznek, logikus, hogy hívja őket, ha szeretett kedvence egy magas ágon rekedt. És ez az eljárás néha valóban eredményre vezet. A tűzoltók az elmúlt hónapokban Kaliforniában, Floridában és Pennsylvaniában is mentettek macskákat a fákról. Nem is csak fákról van szó – 2019-ben a georgiai Roswell tűzoltósága a Facebookon osztotta meg, hogy bár a legtöbb tagjuk legalább egyszer reagált már egy fán rekedt macska hívására, „gyakrabban mentünk aranyos és kíváncsi, falba ragadt cicákat”. (A posztot néhány kép kísérte egy aranyos és kíváncsi cicáról, amelyet éppen most mentettek ki egy fal belsejéből.)

Ez azt jelenti, hogy más tűzoltóságok közölték a hívókkal, hogy nem tudnak macskákat kihozni a fákról. Néhányan legalább elmennek felmérni a helyzetet, hogy lássák, gyors és egyszerű mentésről van-e szó. De ha nem, akkor lehet, hogy elutasítják.

„Ez nem olyasmi, amire fel vagyunk szerelve” – magyarázta Dean Kochanowski tűzoltóparancsnok a massachusettsi Dudleyból 2018-ban. „A felszerelésünk kifejezetten a lakástüzek és hasonló dolgok oltására szolgál”. Ha megpróbáljuk a létrát a levelekkel teli, göcsörtös ágakon keresztül navigálni, az károsíthatja a létrát (és/vagy a tűzoltót).

Ugyanebben a cikkben Mark W. DiFronzo, a Massachusetts állambeli Southbridge tűzoltóparancsnoka a Telegram & Gazette-nek elmondta, hogy visszautasítják, ha létszámhiányban vannak. „Ha elviszik a létrás kocsit, hogy kiszabadítsanak egy macskát, aztán kapnak egy hívást szívrohamhoz, hogyan magyarázzuk ezt meg az áldozatnak?” – mondta. Egy harmadik tűzoltósági tisztviselő azt mondta, hogy az ő tűzoltósága egyszerűnek tartja a macskák fáról való mentését tiltó általános szabályozást. Így a tűzoltóknak soha nem kell potenciálisan rosszul végződő döntéseket hozniuk.

Röviden, a tűzoltókról határozottan ismert, hogy macskákat mentenek a fákról. De ha valaki azt mondja, hogy inkább hívjon egy fa- és daruügyeletet, az nem azért van, mert nem törődnek a macskákkal.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.