A zebránál a gomb megnyomása tényleg nem csinál semmit?

Mivel a gyalogátkelőhelyek jelzései ritkán adnak zöld jelzést (pontosabban a fehér, ember alakú fényt) közvetlenül a gomb megnyomása után, elgondolkodhat azon, hogy vajon tényleg működnek-e ezek a gombok. A potenciálisan bosszantó válasz a következő: A válasz: Attól függ.

Mindenekelőtt fontos megérteni, hogy a zebragombokat nem arra tervezték, hogy azonnali hatást fejtsenek ki; csak azt kell jelezniük a rendszernek, hogy valaki átkelésre vár. Ahogy a CityLab elmagyarázta, egyes rendszerek csak akkor adnak jelzést a gyalogosoknak, ha valaki megnyomta a gombot, míg mások úgy vannak programozva, hogy a gyalogosok várakozási idejét lerövidítsék, ha a gombot megnyomták. Mindegy, hogy mi történik, a rendszernek akkor is végig kell járnia a többi fázist, hogy az autóknak elég időt adjon a kereszteződésen való áthaladásra, így valószínűleg még mindig ott kell állni egy pillanatig.

A zebránál a gomb megnyomása tényleg nem csinál semmit?

Forgalmas forgalmi időszakokban vagy más enyhítő körülmények között azonban a városok átkapcsolhatják a rendszert úgynevezett „visszahívási üzemmódba”, amikor a gyalogos átkelés már a ciklus része, és a gomb megnyomása a szó szoros értelmében semmin sem változtat. Sajnos nem lehet megmondani, hogy egy adott gomb visszahívási üzemmódban van-e, hacsak nem hívja fel a városi hatóságokat, és kér meg egy szakértőt, hogy ellenőrizze azt.

De ha úgy érzi, hogy egy gomb nem csinál semmit, akkor nagy az esélye, hogy véglegesen kikapcsolták. Ahogy a forgalmi torlódások növekedtek, és a torlódások kezelésére szolgáló rendszerek az évek során egyre fejlettebbé váltak, a városok egyre inkább eltekintettek a zebragombok használatától. A CNN például 2018-ban arról számolt be, hogy New York City 1000 gombjából már csak körülbelül 100 működött. Mivel a gombok tényleges eltávolítása a zebrákról költséges vállalkozás lenne.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.