Az Egyesült Államok elnökének híres villája a washingtoni Pennsylvania Avenue 1600 alatt található, részben azért tűnik ki, mert fehér homlokzata ragyogó kontrasztot alkot a körülötte lévő gondozott, zöld parkkal. De bár a megjelenés kétségtelenül esztétikus, ez valójában csak egy szerencsés mellékhatás – a Fehér Ház fehérre festésének valódi oka sokkal inkább haszonelvű.

1791-ben az akkori elnök, George Washington választotta ki a birtok helyét, és a következő évben megkezdődött az építkezés. 1798-ra, Washington második és egyben utolsó elnöki ciklusának befejezése után egy évvel, a munkások befejezték az épület homokkő falainak felhúzását. A hagyományos festék helyett meszelést használtak, egy mészalapú folyadékot, amely megakadályozta, hogy a víz beszivárogjon a porózus kőbe és megfagyjon.

Miért fehér a Fehér Ház?

A Reader’s Digest beszámolója szerint a kastély első lakója John Adams volt 1800-ban, és nem telt el sok idő, mire az emberek már nem „az elnök házaként” emlegették, hanem egy olyan becenevet vettek fel, amely a hely szemet gyönyörködtető külsejére utalt: a Fehér Ház.

„Sok baj van a fehér házban, ahogy mi hívjuk, mármint az elnök házában” – írta Abijah Bigelow massachusettsi képviselő a feleségének 1812. március 18-án. 1812. március 18-án Ahogy a The White House Historical Association rámutat, ez mindössze három hónappal azelőtt történt, hogy az Egyesült Államok hadat üzent volna Nagy-Britanniának.

1814 augusztusában a brit csapatok valóban felgyújtották a Fehér Házat, amiből az a máig elterjedt pletyka származik, hogy a Fehér Házat fehérre festették, hogy elfedjék a károkat, de a katasztrófa után történt meszelés valójában csak folytatása volt az évek óta tartó hagyománynak. 1818-ban a karbantartók végül áttértek a fehér ólomfesték használatára (egész 570 gallonnyi ólomfestéket), hogy a Fehér Ház ragyogó állapotban maradjon.

A becenév a következő mintegy 80 évben nem hivatalos maradt, mígnem Theodore Roosevelt elnök 1901-ben a rezidencia hivatalos nevévé tette. Nem ez volt az egyetlen maradandó hatás, amelyet Roosevelt gyakorolt a házra – a következő évben egy nagyszabású felújítási projektet indított el, amelynek keretében az elnöki irodákat a ma Nyugati Szárnynak nevezett épületbe helyezték át.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.