Hallgatnak a macskák a saját nevükere?

Az állattulajdonosok gyakran csodálkoznak állatuk kognitív képességein. Néha úgy tűnik, hogy a kutyák és macskák hihetetlen tudatosságot és érzékenységet mutatnak a környezetük iránt. Máskor pedig a szőnyegre kakilnak, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják az Ön káromkodását.

Hogy valójában mennyit értenek, az talán örökre rejtély marad. Egy japán kutatás szerint azonban a macskák legalább egy dologgal bizonyíthatóan tisztában vannak: egyedi macskanevükkel.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmányban a tokiói Sophia Egyetem kutatói négy különböző kísérletben gyűjtötték össze a macskákat, amelyek a szokásos háztartási környezetükben vagy macskakávézókban zajlottak. Az első kísérletben a macskák hangfelvételeket hallgattak meg, amelyeken gazdáik egy négy főnévből álló listát mondtak felszínesen a macskák nevére hasonlító hangokat, mielőtt kimondták volna a macska nevét. A másodikban a saját nevüket, valamint négy vagy több, ugyanabban a környezetben élő macska nevét hallották. Egy harmadik kísérletben általános főnevek és együtt élő macskák keverékét használták. A negyedik kísérletben egy idegen mondta ki a nevüket, hogy lássák, a macskák az ismerős hang hiányában is reagálnak-e.

A házimacskák többsége minden teszt során fokozott reakciót mutatott – fülét mozgatta, fejét mozgatta – a nevük hangjára. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy olyan szavakat társítanak a létezésükhöz, mint Csingiling úr, Gyöngyi vagy Pelyhes. A kutatók úgy vélik, hogy a macskák azért reagálnak a nevükre, mert az gyakran megelőzi az ételt, a jutalomfalatot vagy a figyelmet. Mivel olyan gyakran hallják a szót, a hangot olyasmivel társítják, ami őket érinti. A nevük kimondása talán inkább hasonlít egy csengő megkongatásához, minthogy identitástudattal töltené el őket.

És mi a helyzet a kávéházi macskákkal, akik kevésbé következetesen reagáltak a nevük hangjára? Ez talán azért lehet, mert az ilyen üzletek látogatói más kiejtést használnak a macskákra, vagy azért, mert a macskabarátjaik megszólítása még mindig jelenthet egy finomságot, ha gyorsabban eljutnak a vásárlóhoz. Egy macska számára a név nem annyira az identitásérzetet, mint inkább a jutalom ígéretét jelenti.

Hallgatnak a macskák a saját nevükere?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.