Honnan kapta a black friday a nevét?

Honnan kapta a black friday a nevét?

Amikor az emberek a hálaadást követő napon felébrednek a lakóhelyi téli álomból, a bevásárlóközpontokba özönlenek. A fogyasztók 2019-ben a becslések szerint 68,9 milliárd dollárt költöttek az ünnepi hétvégén, ami a kiskereskedők, például a Walmart, a Target, a Best Buy és az online áruházak eredményét is növelte.

Ha a fekete péntek ilyen pénzügyi hasznot hoz, miért hívják fekete pénteknek? Ezt a módosító jelzőt általában az olyan készpénzkárosító eseményeknek tartották fenn, mint az 1929-es tőzsdei összeomlást előidéző fekete csütörtök vagy az 1869-es aranypiaci összeomlás, amely pénzügyi csődhöz vezetett.

Kiderült, hogy a címkének nem mindig volt az a pozitív ünnepi költekezési konnotációja, amit ma élvez. A Snopes szerint az 1950-es évektől kezdődően a munkáltatók és a média megfigyelte azt a tendenciát, hogy az emberek a Hálaadást követő napon – amely hagyományosan nem volt fizetett ünnep – beteget jelentettek, hogy négynapos hétvégét adjanak maguknak. A vállalkozások számára az a péntek valóban borús volt, mivel a termelékenység lelassult. (Végül az irodák kapituláltak, és szabadnapot adtak a dolgozóknak.)

A bűnüldöző szerveknek is volt okuk elégedetlenkedni azon a pénteken. Mivel mindenki lógott a munkából, a gyerekek pedig nem jártak iskolába, a nagyvárosok forgalma problémássá vált. A philadelphiai rendőrök, akiknek dugókkal kellett megbirkózniuk, és kötelező műszakban kellett dolgozniuk, hogy megbirkózzanak a torlódásokkal, rettegni kezdtek ettől a naptól. A „fekete péntek” címke ismét helyénvalónak tűnt.

Végül ez a negatív kifejezés a médiában és szájról szájra terjedt el. A philadelphiai kiskereskedők még a „Nagypéntekre” is megpróbálták átfogalmazni, hogy elkerüljék a katasztrófával való asszociációt. De a fekete péntek megmaradt. Hamarosan a rekordnyereség szinonimájává vált, és a kifejezés véglegesen átvette a szabadnapjukat vásárlásra használó vásárlók őrült rohanására használt kifejezést.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.