Könnygáz vs. paprikaspray: Mi a különbség?

A paprikaspray és a könnygáz mindkettő nem halálos irritáló anyag, amely a szem, az orr és a torok extrém égő érzését okozza, de van néhány alapvető különbség a két anyag között.

Először is, különböző vegyi anyagokból készülnek. A biológiai veszélyek felszámolásával foglalkozó Aftermath vállalat szerint a paprikaspray hatóanyaga az oleoresin capsicum, amely abból a vegyületből származik, amely a csípős paprikát olyan csípősé teszi: a kapszaicinből. Ha valaha is dörzsölte már meg véletlenül a szemét, miután felaprított egy chilipaprikát, akkor már kapott egy nagyon apró ízelítőt abból, milyen érzés, ha paprika spray-vel fújják le. A könnygáz viszont 0-klórbenzilidén-malonononitrilt (CS), 2-klórbenzál-malonononitrilt (CN) vagy egy hasonló mesterséges vegyi anyagot tartalmaz. Szobahőmérsékleten mindkét vegyi anyag por alakú szilárd anyag, nem pedig gáz – ezeket folyadékokkal vagy gázokkal keverik, hogy eloszolhassanak a levegőben.

A szállítási módszerek is különböznek. A paprikaspray gyakran aeroszolos dobozban kerül forgalomba, amely sugárban, ködben vagy más, viszonylag közvetlen útvonalon lövi ki (bár gél vagy hab formájában is kapható). Amint azt a Berkeley Science Review elmagyarázza, a könnygázt főként gránáttal szórják szét, amely robbanásakor széles területen szabadítja fel az anyagot. Mivel a gránátok ekkora területet képesek lefedni, a rendfenntartó erők munkatársai nagyobb valószínűséggel használnak könnygázt a tömeg feloszlatására, a civilek pedig nagyobb valószínűséggel hordanak maguknál paprikasprayt személyes biztonsági intézkedésként.

Könnygáz vs. paprikaspray: Mi a különbség?

A két anyag közvetlen hatása hasonló – égő érzés a nyálkahártyákon, vérnyomás-emelkedés, légzési nehézség, orrfolyás stb. -, de a könnygáz nagyobb koncentrációban hányingert és hányást is okozhat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.