Miért esznek a kutyák füvet?

Ha valami ehető (vagy még ha nem is az), sok kutya szívesen megeszi. Ha azonban azt látja, hogy kedvence úgy legelészik a gyepen, mint a marha, akkor lehet, hogy valami más is vezérli, mint a nem túl nagy étvágya. A füvet eszeveszetten zabáló kutya betegsége jele lehet.

Nem szokatlan, hogy a kutya hányni kezd a fű elfogyasztása után, ami néhány állattartót arra késztet, hogy elgondolkodjon azon, vajon a kutya azért ette-e a füvet, hogy megnyugtassa a saját gyomorpanaszait, vagy pedig a fű okozta a tüneteket. Dr. Jerry Klein, az Amerikai Kennel Klub vezető állatorvosa szerint ez a viselkedés néha válaszreakció a már meglévő tünetekre. „Amikor a kutyák kimennek a szabadba, és nagyon gyorsan megrágcsálják a füvet, annak általában oka van, egy ösztönös viselkedés, amivel megpróbálnak valamilyen gyomor-bélrendszeri reakciót kiváltani” – mondja a Mental Flossnak. „Amikor rájönnek, hogy hányingerük van, vagy valami más, az egyetlen dolog, amit tudnak, hogy hányásra kényszerítik magukat. Néhány kutya, aki füvet eszik, úgy rágja le, hogy nem igazán rágja meg, és gyakran előfordul, hogy kihány valamit, és így kezeli magát”.

Annak ellenére, hogy ez egy gyakori probléma az állattartók számára, kevés kutatást végeztek arról, hogy a kutyák miért esznek füvet. Valószínű, hogy a gyomorproblémák csak részben magyarázzák ezt a viselkedést. Más helyzetekben a kutya ugyanolyan okból ehet füvet, mint amiért megeszi a cipődet vagy a konyhapulton hagyott élelmiszert: Mert éhes, szorong vagy unatkozik.

Miért esznek a kutyák füvet?

Hogyan lehet tehát megállapítani, hogy a kutya mikor rágcsálja a füvet élvezetből, és mikor próbálja hányásra késztetni magát? Figyelj arra, hogyan eszik. A kutyák mindenevők, vagyis növényeket és állatokat egyaránt esznek, így a fűfogyasztás önmagában általában nem elég ahhoz, hogy megbetegedjen. Ha azonban a kutya gyorsabban falja fel a füvet, mint ahogy meg tudja rágni, az jelezheti, hogy valami nincs rendben. Az egész fűszálak irritálhatják a kutya torkát és gyomornyálkahártyáját, és ha rövid idő alatt sokat nyel belőlük, akkor hányást okozhatnak.

Nem számít, mi az oka a kutya fűevő szokásainak, Klein szerint nem jelentenek komoly problémát. A viselkedést nem szabad bátorítani, mivel a nyilvános helyeken lévő fű potenciálisan káros vegyi anyagokat, például növényvédő szereket hordozhat, ezért állítsa meg a kutyáját, ha látja, hogy legelészik. De ha utána nem mutatja betegség vagy kellemetlenség jeleit, nem kell az állatorvoshoz rohanni. „Ha látom, hogy egy kutya füvet eszik, nem fogok pánikba esni. Megpróbálnám megállítani, majd megfigyelném, hogyan viselkedik a következő 15-20 percben. Nézze meg, hogyan viselkedik a kutya, a testalkatát és a mozgását, valamint azt, hogy milyen érzéseket vált ki belőle”.

A hányással kapcsolatos egyik olyan állapot, amely indokolja az állatorvoshoz való fordulást, az úgynevezett felfúvódás. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomra megtelik levegővel, és emiatt a kutya öklendezik anélkül, hogy ténylegesen kihányna valamit. Ez orvosi vészhelyzet, és kezeletlenül halálos kimenetelű lehet.

Az a kutya viszont, amelyik fűevés után hány, és utána boldognak tűnik, valószínűleg nem ad okot aggodalomra – bár a szőnyeg gőztisztítása közben másképp érvelhet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.