Miért esznek a macskák füvet?

A kutyák a természet szemétlerakói. Az asztali ételtől kezdve az idegen tárgyakon át a kakáig mindent megesznek. A macskák sokkal válogatósabbak, bár úgy tűnik, mindkét háziállat szívesen rágcsál füvet. Elég jó elképzelésünk van arról, hogy a kutyák miért teszik ezt – gyakran a gyomorpanaszok enyhítésére és hányás kiváltására -, de hogy a macskák miért szeretik a füvet rágcsálni, az nagyrészt rejtély maradt. Most a tudósok úgy vélik, hogy megvan a válasz.

A norvégiai Bergenben, a Nemzetközi Alkalmazott Etológiai Társaság éves találkozóján múlt héten tartott előadás bizonyítékot szolgáltatott erre a különös viselkedésre, amelyet sok macskatulajdonos az állatoknak a gyomorpanaszok helyrehozására irányuló késztetésének tulajdonít. A Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói 1021 macskatulajdonos körében végeztek felmérést, akik naponta legalább három órát töltöttek kedvencük tevékenységének megfigyelésével, és megállapították, hogy a macskák 71 százalékát rajtakapták, amint füvet rágcsáltak, és körülbelül egynegyedük hányt utána – de a válaszadók nagyjából 91 százaléka arról számolt be, hogy macskája nem tűnt betegnek, mielőtt a nyers takarmányt elfogyasztotta.

Ha tehát nem a beteg gyomrot gyógyították magukat, akkor mi történt? A tudósok szerint evolúciós viselkedésről van szó, amelynek nem célja a hányás kiváltása. Ehelyett a macskák azért motiváltak fűevésre, mert őseik így űzték ki a bélparazitákat. A fűfogyasztás növeli az emésztőrendszerben az izomaktivitást, ami kiszoríthatja a nem kívánt tartalmat. A macskáknak hagyományosan a rágcsálók elfogyasztásának melléktermékeként olyan parazitákkal kellett megküzdeniük, mint a horogférgek vagy a kerekesférgek, bár valószínű, hogy a legtöbb macskának, aki nem patkányhúsból táplálkozik, nincsenek olyan parazitái, amelyeket kezelni kellene. A fű rágásának ösztöne azonban megmarad.

Miért esznek a macskák füvet?

A felmérés azt is kimutatta, hogy a 3 évesnél fiatalabb macskák nagyobb valószínűséggel esznek füvet, mint az idősebbek, de hajlamosabbak utána kevesebbet hányni. Ha olyan kinti macskája van, aki szívesen egészíti ki étrendjét háztáji salátákkal, akkor lehet, hogy a legjobb, ha olyan beltérben termesztett füvet kínál fel, amely mentes a növényvédő szerektől és egyéb szennyeződésektől.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.