Miért kergetik a kutyák a farkukat?

Ha azon kapod magad, hogy egy hosszú megbeszélésen szüntelenül kattogtatod a tolladat, akkor lehetséges, hogy vagy nagyon unatkozol, vagy nagyon ideges vagy. A Reader’s Digest szerint a kutyák gyakran hasonló okokból kergetik a farkukat (bár ez a viselkedés valószínűleg egy kicsit aranyosabb, mint a tollkattogtatási szokásod).

Amikor egy kutya stresszes (nézzenek csak oda, zivatarok és tűzijátékok), vagy egyszerűen csak el kell szórakoztatnia magát, amíg te elfoglalt vagy, előfordulhat, hogy önnyugtató taktikaként elkezdi kergetni a farkát.

Miért kergetik a kutyák a farkukat?

„Ezeket kiszorító viselkedésmódoknak nevezzük, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ember a haját tekergeti vagy a lábát kopogtatja” – mondja Russell Hartstein, okleveles kutyaviselkedési tanácsadó és a Fun Paw Care alapítója a Reader’s Digestnek.

Ha az imádnivaló farokcsóválás mindig sok nevetést és fejpaskolást vált ki a szobában lévő emberekből, a kutyája talán megtanulja, hogy ezt a tevékenységet pozitív figyelemfelkeltésként is használja. Általában a kölyökkutyák hajlamosabbak a körbe-körbe száguldozásra, és idősebb korukban fokozatosan felhagynak ezzel a viselkedéssel (bár a német juhászkutyák és terrierek a szakértők számára ismeretlen okokból gyakran még idős korukban is aktív faroküldöző kutyák).

A viselkedés miatt általában nem kell aggódni, de ha napi rendszerességgel fordul elő, akkor érdemes odafigyelni rá. Ahogy a Cesar’s Way elmagyarázza, ez azt jelentheti, hogy a kutyája kényszeres rendellenességet alakított ki, hogy megbirkózzon olyan dolgokkal, mint a szeparációs szorongás vagy egy korábbi trauma. Vagy ha a szokás hirtelen jelentkezik, és a kutya úgy tűnik, hogy a farkát harapdálja vagy rágja, az annak a jele lehet, hogy férgek, bolhák vagy más egészségügyi probléma gyötri a kutyusát. Mindkét esetben érdemes beütemeznie egy állatorvosi látogatást.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.