Miért lesz világosabb a haj a naptól?

Néhány embernek nem kell felkeresnie a szalont, hogy megváltoztassa a hajszínét. Miután a nyári hónapokban elég időt töltöttek a napon, hajuk természetes módon elkezdhet szőkülni. Bár úgy tűnhet, hogy a nyári fényesedés új életet lehel a frizurába, valójában nem ez a helyzet. A haj nyáron a nap okozta károsodás következtében világosodik meg.

A Popular Science szerint a túl sok napsütés kikezdi a hajunkban lévő melanint. A melanin egy polimer, amely a hajunk és bőrünk pigmentáltságát adja, és azért fejlődött ki, hogy az ultraibolya fény elnyelésével és szórásával megvédje érzékeny DNS-ünket a sugárzástól. A melanin azonban nem jelent bolondbiztos gátat a nap káros hatásaival szemben. Miután elég időt töltöttünk a napon, a melanin elkezd lebomlani, és amikor ez megtörténik, a haj elveszíti pigmentáltságát. A melanint vesztett hajszálak hasonlíthatnak a természetes szőke vagy világos hajra.

A nap a bőrünkben lévő melaninra is hatással van, de más módon. Ahelyett, hogy a túl sok szabadban töltött idő után a szervezetünk elveszítené pigmentációját, a melanin termelését fokozza, hogy a szükséges extra védelmet biztosítsa számunkra. Ez az oka annak, hogy a napfény sötétebbé teszi a bőrt, ahelyett, hogy kifehérítené azt. A haj elhalt sejtekből áll, így nem képes védekezni a nap okozta károk ellen.

Miért lesz világosabb a haj a naptól?

Lehet, hogy nyáron nem bánod, ha a hajad színe megváltozik, de ez csak az egyik tünete a túlzott UV-sugárzásnak való kitettségnek. A napfénytől kifakult haj száraz, göndör és törékeny is lehet. Ha meg akarja védeni a haját a naptól, fontolja meg a kalap vagy fejfedő viselését – különösen, ha a nap közepén van kint. A haját ugyanúgy kezelheti SPF-termékekkel, mint a bőrét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.