Miért olyan lassúak a lajhárok?

Ha a fizikai aktivitásról van szó, kevés állatnak van olyan rossz híre, mint a lajhárnak. A hat lajhárfaj, amelyek Brazíliában és Panamában élnek, nem sietnek, mivel látszólag alkalmazkodtak egy olyan életmódhoz, amely lehetővé teszi a lassú mozgásban való életet. De mitől ilyen nyugodtak a lajhárok? És milyen borzalmas, kakival kapcsolatos árat kell fizetniük azért, hogy megőrizzék a lassú sávban való életüket?

A HowStuffWorks szerint a lajhárok korlátozott mozgása elsősorban a táplálkozásuknak köszönhető. A közép- és dél-amerikai erdők lombkoronaszintjén élő lajhárok elsősorban levelekkel, gyümölcsökkel és rügyekkel táplálkoznak. Mivel a lajhárok gyakorlatilag nem tartalmaznak zsírt vagy fehérjét, az élethez való nyugodt hozzáállással takarítanak meg energiát. Egy lajhár naponta átlagosan nagyjából 125 métert mászik vagy tesz meg. A szárazföldön nagyjából egy percig tart, amíg csak egy lábat tesznek meg.

Miért olyan lassúak a lajhárok?

A lajhárok emésztőrendszere is megfelel a mozgásuknak. Miután a leveleket az ajkaikkal rágcsálják – nincsenek metszőfogaik -, akár egy hónapig is eltarthat, amíg az ételt teljesen megemésztik. A lajhárok anyagcseréje pedig 40-45 százalékkal lassabb, mint a legtöbb emlősé, hogy kompenzálják az alacsony kalóriabevitelüket. Mivel ilyen kevés üzemanyagot égetnek el, a lajhár a legtöbbet hozza ki belőle.

A szándékos mozgást azonban nem szabad összekeverni a gyengeséggel. A lajhárok órákig képesek lógni az ágakon, lenyűgöző állóképességről téve tanúbizonyságot. És mivel idejük nagy részét magasan a fákon töltik, nincs szükségük gyors mozgásra, hogy elkerüljék a ragadozókat.

A lajhárok nyugodt életmódjának azonban van egy nagy hátránya. Sovány táplálkozásuknak köszönhetően általában hetente csak egyszer kell kakilniuk. Akárcsak a nyilvános mosdóba járás, ez is stresszes esemény lehet, mivel a földre kell mennie, és kockáztatnia kell, hogy a ragadozók észreveszik – ezzel pedig az életét kockáztatja. Ami még rosszabb, hogy a lassú bélmozgás azt jelenti, hogy testsúlyuk közel egyharmadát próbálják egyszerre ürülékben kinyomni. Ezt érdemes megfontolni, ha legközelebb irigykedni kezdünk a nyugodt életmódjukra.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.