Mit jelentenek a vonalkódokon lévő számok?

Ha a pénztárgép leolvasója meghibásodik, amikor egy születésnapi partira menet az utolsó pillanatban vásárolt ajándékért indul, még nincs minden remény veszve – a pénztáros a vonalkód alatti szám beírásával befejezheti a tranzakciót. És bár ez a hosszú számsor számodra teljesen véletlenszerűnek tűnhet, nagyon is konkrét rendszer áll mögötte.

A legtöbb kiskereskedelmi terméken látható vonalkódot UPC-A-nak, azaz univerzális termékkódnak nevezik, és a szám 12 számjegyből áll. A Geeky Camel szerint az első számjegy jelzi, hogy egy termék melyik kategóriába tartozik; a 3-as szám például az egészséggel kapcsolatos terméket jelöli, míg a 2-es számot bizonyos súlyozott termékekre, például húsra használják.

A következő öt számjegy megmondja, hogy melyik cég gyártotta a terméket (vagyis ha történetesen megjegyezted a gyártók UPC-azonosítószámainak hosszú listáját). E szám és a következő ötjegyű darab között általában egy szóköz van, amely az adott terméknek felel meg.

Mit jelentenek a vonalkódokon lévő számok?a

Az utolsó számjegy az úgynevezett ellenőrző számjegy, amellyel a számítógép ellenőrzi, hogy a kódban szereplő összes többi számot helyesen szkennelték vagy adták-e meg. Az ellenőrző számjegyet egy képletből számítják ki, amely az előtte felsorolt számokat használja. A folyamat leegyszerűsítése érdekében tegyük fel, hogy egy háromjegyű számmal van dolgunk; az utolsó számjegy az ellenőrző számjegy, és az első két számjegy különbségével találjuk meg. Ha ezek a számjegyek például 4 és 3, akkor az ellenőrző számjegye 1. Ha a pénztáros véletlenül 421-et írna be 431 helyett, a rendszer rájönne, hogy az ellenőrző számjegy nem felel meg a képletnek, és valamilyen hibajelzést adna.

Természetesen nem csak UPC-A vonalkódok léteznek. Amint arról a BizFluent beszámol, az olyan kis méretű cikkek, amelyek nem férnek el egy hosszú, 12 számjegyű vonalkóddal, UPC-E vonalkódot használnak, amely a kategória, a gyártó és a termék adatait mindössze hat számjegyben foglalja össze. Az EAN-13 vonalkódok pedig, amelyeket világszerte használnak, ugyanazokat az információkat tartalmazzák, mint a UPC-A vonalkódok, de tartalmaznak egy számot is, amely annak az országnak felel meg, ahol a vonalkódot regisztrálták. Különböző típusú vonalkódok léteznek még könyvek, postai küldemények, kották stb. esetében.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.