Mi az a fosszilis üzemanyag?

A „fosszilis tüzelőanyag” kifejezés kissé félreérthető. Olyan üzemanyagokra utal, amelyek réges-régen (több millió évvel ezelőtt) élt ősi életformákból származnak, és évezredekig a földben maradtak, és amelyeket most elégetünk. Az elsődleges fosszilis tüzelőanyagok a szén, a kőolaj és a földgáz. Ezek mindegyike nagyon-nagyon-nagyon régen élt növények és állatok biomasszájából keletkezett. Ez az anyag az idők során úgy változott, hogy létrehozta ezeket a gyúlékony és bőséges tüzelőanyagokat, amelyeket most hatalmas mennyiségben égetünk el.

Az ok, amiért fosszilis tüzelőanyagoknak hívják őket, valójában egy kicsit furcsa. A kövületek ősi növények és állatok ásványi maradványai. Ezek az elsődleges módszereink az évmilliókkal ezelőtt élt életformák tanulmányozására. De a tényleges kövületeknek semmi közük az üzemanyagokhoz. A „fosszilis” kifejezést szlengként használják minden különösen ősi dologra, bár a szó eredeti jelentése nem ez. Ennek eredményeképpen ezeket az ősi növényekből és állatokból származó üzemanyagforrásokat ezzel a szóval emlegetik, még akkor is, ha nem valódi fosszíliákról van szó.

Mi az a fosszilis üzemanyag?

A fosszilis üzemanyagok, mint osztály, azért olyan fontosak, mert nem megújulóak. Ha egy fosszilis tüzelőanyagot egyszer elégetünk, több millió évig (vagy talán soha, mivel az őket létrehozó folyamatok már nem működnek ugyanúgy) nem lehet pótolni. Ez azt jelenti, hogy ha elfogy egy fosszilis tüzelőanyag, akkor az örökre eltűnik. Ha nincs mivel pótolnunk, akkor bajban vagyunk. A másik hatás az, hogy a fosszilis tüzelőanyagokban hatalmas mennyiségű szén van megkötve. Ez a szén elképzelhetetlenül hosszú ideig ült a földben. Ahogy elégetjük, ezt a szenet szén-dioxid formájában a légkörbe juttatjuk, ami komoly környezeti problémákat okoz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.