Mi az a statikus elektromosság?

Az ujjaddal valakit megrázni 11 évesen biztosan sok nevetést vált ki, de a statikus elektromosság egyike azoknak a dolgoknak, amelyek a korral elveszítik varázsukat. Végül is, ez a jó haj napok átka, és ha van macskád, valószínűleg nem örülnek, ha áramütés éri őket, amikor megsimogatod őket (bocs, Pelyhes). Tehát hogyan is keletkezik pontosan a statikus elektromosság, és miért tűnik úgy, hogy télen gyakrabban fordul elő?

Visszatérve a középiskolai természettudományi órára: statikus elektromosság akkor keletkezik, amikor két tárgy pozitív és negatív töltése között egyensúlyhiány van. A legtöbb tárgy, amit a mindennapokban használunk, elektromosan semleges. Más szóval az atomjaikat alkotó protonok (pozitív töltés) és elektronok (negatív töltés) kiegyenlítik egymást, és senki sem kap áramütést. Az atom külső elektronjai azonban szabadabban mozoghatnak, mint a protonok, és néha egyik felületről a másikra ugranak, amikor két anyag érintkezik egymással.

Mi az a statikus elektromosság?

Ez gyakran akkor történik, ha súrlódásról van szó. Klasszikus példa erre, amikor egy gyapjúszőnyegen csoszogsz, miközben gumitalpú cipőt viselsz. A gyapjú – akárcsak a gumi, a fa, az üveg, a műanyag és a szőrme – szigetelőanyag. Ez azt jelenti, hogy a gyapjúban az elektronok szorosabban kötődnek az atomhoz, és nem valószínű, hogy elmozdulnak. Mivel a gumi és a gyapjú egyaránt szigetelő anyag, valószínűleg még erősebb elektromos töltés fog felhalmozódni a testedben – magyarázza a Lifehacker.

Lényegében az egyik tárgy pozitívabban töltődik, mert nincs elég protonja, míg a másik negatívabban töltődik, mert túl sok elektronja van. Ha az egyik ilyen töltött tárgy – például te – hozzáérne egy vezetőhöz, például egy fém kilincshez, akkor a töltés semlegesülne. Ez a felszabadulás okozza a sokkot, vagyis a statikus kisülést. Ez mind része a természet azon kísérletének, hogy helyreállítsa a rendet és az egyensúlyt.

Ezzel elérkeztünk a kérdés második részéhez. A statikus elektromosság azért gyakoribb télen, mert a levegő páratartalma alacsonyabb. A száraz levegő kevésbé vezetőképes, ami erőteljesebb áramütést eredményez. A Hold és a Mars például különösen száraz környezet, ezért a leendő űrhajósoknak (vagy a telepeseknek) intézkedéseket kell hozniuk, hogy elkerüljék az elektronikus berendezések sokkhatását. Bár a statikus elektromosság általában ártalmatlan, megfelelő körülmények között gyúlékony anyagok meggyulladását vagy robbanását okozhatja, és az elektronikára is káros lehet.

De nem minden rossz. A triboelektromos töltés – ahogy a statikus töltéseket is nevezik – szabályozott formája a fénymásolók és lézernyomtatók mögött álló technológia. A kulcs az, hogy tudjuk, hogyan szabályozzuk – és van néhány trükk, amit otthon is kipróbálhatunk, hogy csökkentsük a kellemetlen áramütéseknek való kitettséget.

Ha meg akarja simogatni a macskáját anélkül, hogy megrázná, először mártja az ujjait vízbe. Ez segít eltávolítani a statikus elektromosságból származó töltést, így nem adja tovább a gyanútlan szőrmóknak. A párásítók is segítenek, mivel több nedvességet juttatnak a levegőbe, és így az vezetőképesebbé válik. A Lifehacker azt is javasolja, hogy cserélje le a gumitalpú cipőjét bőrcipőre (vagy egyszerűen mezítláb járjon), és kerülje a gyapjú zoknikat és pulóvereket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.