Miért viszketnek a szúnyogcsípések?

Miért viszketnek a szúnyogcsípések és hogyan maradhatsz csípésmentes

Amikor a nyárra gondolsz, olyan dolgok jutnak eszedbe, mint a grillezés és a tengerparti kirándulás. Azonban a napsütéses szórakozás mellett a szezon a szúnyogok fő időszakaként is ismert. Ezek a kártevők bármilyen nyári tevékenységet meghiúsíthatnak, viszkető, piros dudorokat okoznak, és képesek olyan súlyos betegségek átvitelére az Egyesült Államokban, mint a nyugat-nílusi vírus, a Zika-vírus, a keleti lófélék agyvelőgyulladása (EEE) és még sok más betegség.

A legtöbb ember ismeri a szúnyogcsípés néha őrjítően viszkető érzését. De miért viszket a szúnyogcsípés, és miért csípik meg egyáltalán az embereket?

Miért csípnek a szúnyogok?

A csípő szúnyogoknak szükségük van a vérben található fehérjére, hogy táplálják fejlődő petéiket. Ezért csak a nőstény szúnyogok csípnek. A csípő szúnyogok több különböző kv-pontot használnak a gazdatest megtalálására, többek között a kilélegzett szén-dioxidot, a hőt és a testszagot. Valójában vannak bizonyos tényezők, amelyek egyes embereket vonzóbbá tesznek a szúnyogok számára, mint másokat.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Amikor a szúnyog megcsíp, szalmaszálszerű szájszerveivel átszúrja a bőrt és vért szív. Eközben a szúnyog befecskendezi saját nyálának egy részét, amely véralvadásgátlót és bizonyos fehérjéket tartalmaz. Az alvadásgátló megakadályozza, hogy a vér a szúnyog szája körül megalvadjon, ami a szúnyog megakadását okozhatja. A szúnyog által kibocsátott fehérjék beindítják a szervezet immunrendszerét, amely hisztamint szabadít fel, egy olyan vegyületet, amely lehetővé teszi a fehérvérsejtek számára, hogy hozzáférjenek az érintett területhez. A hisztamin által kiváltott fokozott véráramlás és fehérvérsejtszám gyulladást és duzzanatot okoz. A hisztamin jelet küld a csípést körülvevő idegeknek is, ami végső soron a szúnyogcsípés viszketését okozza.

Míg egyesek ezt a jól ismert viszketést tapasztalhatják, mások talán észre sem veszik, hogy megcsípték őket. Egyes felnőttek egyáltalán nem reagálnak a szúnyogcsípésre. Az azonos típusú szúnyogoknak következetesen kitett felnőtteknél kialakulhat egyfajta rezisztencia a fehérjével szemben, ami az immunrendszer reakcióinak csökkenéséhez és kevesebb viszketéshez vezet. Az új helyekre utazó és különböző szúnyogfajokkal találkozó emberek azonban valószínűleg viszkető reakciókat tapasztalnak.

Miért viszketnek a szúnyogcsípések?

A vakarózástól jobban viszketnek a szúnyogcsípések?

A szúnyogcsípés vakarása a gyulladás fokozása révén valószínűleg súlyosbítja a viszkető érzést. Továbbá a csípés megvakarása a fertőzés kockázatát is növelheti, ha felszakad a bőr.

A szúnyogcsípések megelőzése

Annak érdekében, hogy csípés- és viszketésmentes maradjon, győződjön meg róla, hogy az ingatlan körül minden állóvízzel teli területet, például virágcserepeket, madáretetőket és grillfedeleket eltávolított, mivel ezek ideális táptalajok a szúnyogok számára. A nőstények olyan tárgyakba rakják le a tojásaikat, amelyekben mindössze fél hüvelyknyi víz van, ami azt jelenti, hogy egy olyan apróság, mint egy palack kupakja, elegendő vizet tartalmazhat a lárvák fejlődéséhez! A lakástulajdonosoknak az összes ablakot és ajtót is le kell szitázniuk, és a legkisebb lyukat is ki kell javítaniuk. Ezenkívül sok szúnyogfaj szürkületkor és hajnalban a legaktívabb, ezért ezekben az időszakokban minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Ha a szabadban tartózkodik, lehetőség szerint viseljen hosszú nadrágot és ujjat, és mindenképpen alkalmazzon olyan rovarriasztót, amely az EPA által regisztrált összetevőt tartalmaz, például DEET, pikaridin, IR3535 vagy citrom-eukaliptusz olaj.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.