Hogyan javíthatom meg a karcos CD-t?

Aki néhány hónapnál tovább használ CD-ket, az tudja, milyen könnyen karcolódnak. Bármennyire is próbálod védeni őket, mindig a tokjukban tartod őket, és mindig megtisztítod őket, amikor port vagy szennyeződést veszel észre rajtuk, végül mégis elkezdenek karcolódni. Ezek a karcolások eleinte csak kozmetikai jellegűek, és bár úgy tűnhet, hogy negatív hatásuk van, amikor beteszi őket egy lejátszóba, gond nélkül játszanak.

Végül azonban ezek a karcolások problémává válnak, és kisebb vagy nagyobb kihagyásokat okoznak, vagy teljesen leállítják a CD lejátszását. Ha már egyszer karcos a CD, úgy tűnhet, hogy nem sokat tehetünk ellene, kivéve, ha veszünk egy új példányt a CD-ből, vagy megadjuk magunkat, és digitális másolatokat vásárolunk. Valójában azonban a karcos CD javítása igen egyszerű.

Először is hasznos tudni, hogy pontosan mi okozza azt, hogy egy karcos CD jól szól, míg egy másik kihagy. Azt is jó tudni, hogy milyen típusú karcolások javíthatók könnyen, és melyek azok, amelyeket szinte lehetetlen javítani. A CD-t belülről kifelé haladva, egy spirál mentén olvassuk, hasonlóan ahhoz, ahogyan a lemezen a barázdát követjük. A CD-lejátszó egy lézerrel rendelkezik, amelyet a CD-ről visszahatva a védőrétegek közé szorított lemezen lévő apró barázdákat olvassa le. Ha valami megzavarja a lézersugarat, a CD kihagyhat.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a CD adatai valahogy a CD alján vannak tárolva, és hogy az ezen az oldalon lévő karcolások a legveszélyesebbek. A valóságban azonban az adatokat a CD címkeoldala alatt, a vastag műanyag védőréteg tetején tartják, így valójában az a karcos CD a legkevésbé javítható, amelynek a címkeoldalán van a karcolás.

A karcos CD javításának első lépése, hogy meggyőződjön arról, hogy amit lát, az valóban karcolás, és nem csak egy folt vagy olajfelverődés. Ezek a dolgok szintén okozhatják a lézer kiszámíthatatlan pattogását, de egy puha, szöszmentes ruhával könnyen letisztíthatók. Ehhez vegye a kendőt, és tisztítsa meg belülről kifelé, egyenes, egyenes vonalakban, nem pedig körkörös mintázatokban. Ha a CD még mindig ugrik, akkor ténylegesen ki kell javítania a karcolásokat, akár egy erre szolgáló géppel, akár háztartási szerekkel.

A karcos CD-k javítására szolgáló gépek a meglehetősen olcsó, körülbelül 20 dollárba kerülő készülék és egy kis tisztítószer, illetve a meglehetősen drága, egyes modellek ára meghaladja a 300 dollárt. Ezek a gépek a lemez újrafelszínre hozásával eltávolítják a műanyag védőréteg legkülső rétegét. Ezeket a vékony rétegeket addig kell eltávolítani, amíg a CD már nem ugrik, és ekkor egy kissé vékonyabb, működő CD-t kapunk.

Hogyan javíthatom meg a karcos CD-t?

Egy olcsóbb alternatíva, amely a sérülés mértékétől függően lehet, hogy működik, de lehet, hogy nem, a háztartási csiszolószer használata. A legtöbben a fogkrémet tartják a legegyszerűbb, könnyen elérhető megoldásnak a karcos CD-k javítására. Használja a fogkrémet polírozóként, egy puha, szöszmentes rongy segítségével, amíg a karcolások ki nem csiszolódnak. Ez a technika még meglepően karcos lemezeken is működhet, de fennáll a veszélye, hogy magától a polírozástól további karcolások keletkezhetnek, ezért csak olyan lemezeken érdemes kipróbálni, amelyek amúgy is reménytelenek, legalábbis addig, amíg magabiztos nem leszel a polírozási képességeidben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.