Mi az az USB-dongle?

Számos, egy csomag rágóguminál kisebb eszköz csatlakoztatható a számítógép USB-portjához (Universal Serial Bus). Ezeket az eszközöket USB-dongle-nak nevezik, és olyan funkciókat adnak a számítógéphez vagy géphez, amelyeket a gyártó nem épített be. Ezek közé tartozhat a vezeték nélküli hálózatokhoz való csatlakozás képessége, az adatok átvitele a számítógépről a dongle-ra, valamint a rendszer biztonságának növelése.

Alapvető funkciók és név

Általában az USB-dongle elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a zsebben, és valaki csatlakoztathatja a számítógép USB-portjához. Néha tartalmaznak egy vezetéket, amelyet egy másik eszközhöz vagy számítógéphez lehet csatlakoztatni, bár sokan közülük önálló hardverként működnek. A „dongle” elnevezés bizonytalan eredetű, de valószínűleg a biztonsági hardverek tekintetében alakult ki, és a használata más eszközökre is kiterjedt.

Mi az az USB-dongle?

Memória és tárolás

A tároló vagy memória USB-dongle, más néven memory stick, kényelmes eszközt biztosít a fájlok számítógépek vagy eszközök közötti átvitelére. A memóriastick egy újraírható szilárdtest-memóriachipet tartalmaz, amely nem igényel áramot tartalma megőrzéséhez. A kapacitások növekedésével és az árak csökkenésével ezek a hordozható, plug-and-play tárolómeghajtók felváltották a floppylemezeket, sőt az írható lemezeket is a fájlok cseréje és az adatok archiválása terén.

Wi-Fi® kapcsolatok dongle-on keresztül

Az USB-dongle egy másik típusa Wi-Fi®-funkciókkal egészítheti ki a számítógépet, hogy vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítson. A legtöbb asztali számítógép képes belső Wi-Fi®-kártyák elhelyezésére, de egyes laptopok és notebookok a vezeték nélküli kapcsolatokhoz külső eszközökre támaszkodnak. Az USB Wi-Fi® dongle többféle modellben kapható, a legalapvetőbb modell az operációs rendszer (OS) szoftverével együttműködve keresi meg a közeli vezeték nélküli hálózatokat, és fér hozzá azokhoz.

A Wi-Fi®-kereső vagy -olvasó is lehet USB-dongle formájában, amely lehetővé teszi, hogy valaki mobilon is keressen ingyenes nyilvános hálózatokat. Ez az eszköz gyakran rendelkezik fénykibocsátó diódákkal (LED), amelyek a laptop indítása nélkül világítanak, jelezve, hogy vezeték nélküli hálózatot észleltek. A LED-ek sorozata jelezheti a jelerősséget, így a felhasználó ránézhet a dongle-ra, és azonnal láthatja, ha a hozzáférhetőség nő vagy csökken. A különböző színű LED-ek jelezhetik a titkosított vagy titkosítatlan hálózatokat is.

Bluetooth® eszközök és dongle-k

Az USB Bluetooth® dongle-ok lehetővé teszik, hogy egy eszköz csatlakozzon egy személyi hálózathoz (PAN). A Bluetooth® egyre hasznosabbá vált a mobiltelefonok és számítógépek közötti adatátvitelre, a személyi digitális asszisztensek (PDA-k) és laptopok szinkronizálására, valamint a kihangosított mobiltelefonhívások lebonyolítására. A Bluetooth®-felhasználók gyakran gyakorlatilag hálózati tapasztalatok nélkül, extra kábelek használata nélkül aktiválhatnak és csatlakozhatnak egy PAN-hoz.

A laptop-felhasználók például a nyomtatójukat és a laptopjukat Bluetooth®-képessé tehetik. Egy USB Bluetooth® dongle néhány másodperc alatt vezeték nélkül összekapcsolhatja a két gépet, így a felhasználó anélkül küldhet nyomtatási feladatokat a nyomtatóra, hogy a készülékeket kábellel kellene összekötnie. Néhány újabb nyomtató beépített vezeték nélküli funkcióval rendelkezik, de a számítógéphez vagy más eszközhöz való csatlakozáshoz szükség lehet USB-dongle-ra.

Biztonsági eszközök

Léteznek olyan saját fejlesztésű USB-dongle-ok is, amelyek biztonsági tokenként szolgálnak a szoftver hitelesítéséhez, hogy megvédjék azt az illetéktelenek általi használattól. Az ilyen típusú eszközök képesek hitelesíteni a hitelesítő adatokat, vagy jelszót szolgáltatni egy virtuális magánhálózathoz (VPN) például a terepen dolgozó személyzet számára, akik egy biztonságos rendszeren dolgoznak. Az USB biztonsági dongle és a megfelelő hitelesítő adatok nélkül egy személy nem tud bejelentkezni a hálózatba, illetve nem férhet hozzá a védelem alatt álló szoftverhez. Vannak olyan eszközök is, amelyek a számítógépes terminálokhoz való hozzáférésre szolgálnak, és lezárják a rendszert, hacsak a felhasználó nem csatlakoztatta hozzá a megfelelő USB-dongle-t.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.