Mi az a piros pixel?

A folyadékkristályos (LCD) monitorok alapvetően alpixelek csoportosításával működnek, egy-egy alpixel a vörös, a kék és a zöld színhez. E három színt használva a monitor a képek megjelenítéséhez szükséges bármelyik színt elő tudja állítani. Sajnos az LCD-monitorok törékeny természete miatt számos dolog elromolhat velük, ami egy vagy másfajta hibás pixeleket okozhat.

A monitorhibák két fő típusa a pixel be- vagy kikapcsolt állapotában rejlik. Az elsőt, amikor egy pixel állandóan be van kapcsolva, forró pixelnek nevezzük. A forró pixelek tiszta fehér foltoknak tűnnek a képernyőn, és általában sötét háttér előtt látszanak a legjobban. A második, amikor egy pixel ki van kapcsolva, az úgynevezett halott pixel. A halott pixelek egyszerűen fekete foltok a képernyőn, és világosabb háttér előtt jelennek meg a legvilágosabban.

A hibás pixel harmadik típusa a beragadt pixel. Az elakadt pixel lehet a hat fő tiszta szín vagy színkompozit bármelyike: vörös, zöld, kék, cián, magenta vagy sárga, de leggyakrabban a három tiszta szín egyike. A legtöbb ember számára a vörös képpont a legszembetűnőbb, mivel ez jobban kiugrik, mint a zöld vagy a kék. A piros pixel pontosan az, aminek hangzik: egy olyan pixel, amelynek egyetlen piros alpixele állandóan bekapcsolt állapotban van. Ahelyett, hogy fehér vagy fekete lenne, a piros pixel egyetlen piros foltként jelenik meg a képen, bármit is próbálsz nézni.

Mi az a piros pixel?

A hibás pixel harmadik típusa a beragadt pixel. A megrekedt pixel lehet a hat fő tiszta szín vagy színkompozit bármelyike: vörös, zöld, kék, cián, magenta vagy sárga, de leggyakrabban a három tiszta szín egyike. A legtöbb ember számára a vörös képpont a legszembetűnőbb, mivel ez jobban kiugrik, mint a zöld vagy a kék. A piros pixel pontosan az, aminek hangzik: egy olyan pixel, amelynek egyetlen piros alpixele állandóan bekapcsolt állapotban van. Ahelyett, hogy fehér vagy fekete lenne, a piros pixel egyetlen piros foltként jelenik meg a képen, bármit is próbálsz nézni.

Az első módszer az úgynevezett nyomásmódszer, amely során közvetlen nyomást kell gyakorolni magára a piros pixelre. Először fogjon egy enyhén nedves mosogatórongyot, és tegye a képernyőre, hogy ne karcolja meg a képernyőt, miközben megpróbálja kijavítani. Ezután fogjon valamilyen szilárd tárgyat, például egy tollat vagy radírt, és a ruhán keresztül nyomja közvetlenül a beragadt pixelre, kikapcsolt monitor mellett. Nyomás közben kapcsolja be a számítógépet vagy a monitort, és tartsa még egy pillanatig, majd vegye le a nyomást, és a piros pixelnek el kell tűnnie.

Ha ez nem működik, próbálkozhat a kopogtatás módszerével. Ehhez kapcsolja be a képernyőt, és nyisson meg egy teljesen fekete dokumentumot, vagy menjen egy fekete képre valahol az interneten, vagy állítsa fekete színűre az asztal hátterét. Ezután fogjon egy lekerekített kupakú tollat, például egy Sharpie® tollat, és kezdje el kopogtatni a beragadt képpontot. Amikor kopogtat, látnia kell egy kis fehér fényt, ami jelzi, hogy kellő erővel kopogtat. Folytassa a kopogtatást tízszer-hússzor, és a piros pixel helyre fog jönni és eltűnik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.