Mi az S-Video?

Az S-Video (Separated Video, gyakran „Super-Video” néven is emlegetik) egy olyan video interfész szabvány, amely ma már a legtöbb audiovizuális berendezésen megtalálható. Az S-Video egy lépcsőfok a szabványos kompozit videóhoz képest, amely sárga RCA csatlakozót és RCA kábelt használ, míg az S-Video mini-DIN csatlakozót és S-Video kábelt. Olyan berendezések csatlakoztatásakor, amelyek mindkét lehetőséggel rendelkeznek, az S-Video használata mellett dönthet.

Az S-Video csatlakozók négy- vagy héttűs mini-DIN dugók. A csapok helyes tájolásának biztosítása érdekében a csatlakozónak van egy bevágott fémhüvelye, amelynek megfelelően kell illeszkednie a női csatlakozóhoz, mielőtt behelyezhető lenne. Az S-Video kábelek drágábbak, mint az RCA kábelek, és nem mindig tartoznak a termékekhez, de külön megvásárolhatók.

Az S-Video a kompozit videóhoz képest jobb képet biztosít, mivel a kompozit videóhoz szükséges feldolgozás egy részét elkerüli. A videojel két különálló adatfolyam keveréke: a fényerő vagy lumineszcencia, amelyet Y folyamként ismerünk, és a krominancia vagy szín, amelyet C folyamként ismerünk. A C jel a vörös és a kék értékeket hordozza, míg a zöld értékek levezetésre kerülnek. Ezért az RGB, vagyis a vörös, a zöld és a kék csak két adatfolyamot foglal el a C jelben.

Az 1950-es évek óta használt eredeti analóg videostandardban az Y/C jeleket egyetlen adatfolyamba tömörítik, egyetlen RCA-kábelen keresztül vezetik, és egy televíziós szűrő dekódolja az Y és C elemekre. Bár tartós és kényelmes, a videojelek tömörítésének és dekódolásának folyamata az adatintegritás bizonyos mértékű romlását eredményezi. Ez közvetlenül a képernyőn a képminőség romlásában mutatkozik meg. Az S-Video nagyobb jelintegritást őriz meg azáltal, hogy két vezetéket helyez egyetlen burkolatba, egyet-egyet szentel az Y és C jeleknek, és kiküszöböli a szűrési folyamat nagy részét. A jelintegritás nagyobb mértékű megőrzése élesebb képet eredményez.

A kompozit videóhoz hasonlóan az S-Video is csak vizuális adatokat továbbít. A hang átviteléhez hangkábelekre van szükség. Ezek lehetnek szabványos RCA-kábelek, vagy a csúcskategóriás CD- és DVD-lejátszók esetében a digitális audiocsatlakozások előnyben részesíthetők.

Vannak, akik azt állítják, hogy nem látnak érzékelhető különbséget a kompozit videó és az S-Video között, míg mások szerint a kompozitról az S-Videóra való áttérés olyan, mintha egy kábel áráért egy rendszerfrissítést kapnánk. A zűrzavar egy része talán abban rejlik, hogy a HDTV-t leszámítva a televíziós jeleket és a VHS-szalagokat kompozit videóval kódolják. A DVD-ket azonban magasabb szabvány szerint kódolják, így a képminőség javulásának sokkal nyilvánvalóbbnak kell lennie, ha az S-Videót használja a DVD-k megtekintéséhez. Mielőtt azonban S-Video kábelért szaladna, nézze meg, hogy a készüléke támogatja-e a komponens videót vagy a nagyfelbontású multimédia interfészt (HDMI), amelyek mindkettő jobb az S-Videónál.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.