Hogyan konvertálhatom a VHS-t digitálisra?

Míg a jelenlegi személyes rögzítőberendezések teljes mértékben digitálisak, azok, akik a 90-es évek előtt váltak felnőtté, analóg VHS-szalagra rögzítették a házi filmeket. A nyaralások, a baba első otthoni napjai, az első lépései, az előadások, az iskolai színdarabok, a kiskutya és a baseball-meccsek mind egy olyan adathordozón ülnek, amely minden lejátszással és az idő múlásával romlik. Lássuk be: itt az ideje, hogy a VHS-t digitális fájlokká alakítsa át, hogy biztonságosan megőrizze emlékeit. Azt a doboznyi terjedelmes kazettát is kidobhatod, és megszabadulhatsz az elavult VHS-dekkektől, amelyek alig foglalnak több helyet!

Mielőtt azonban a VHS decket a legközelebbi elektronikai újrahasznosító központba dobnánk, még egyszer utoljára használnunk kell. Három alapvető lépésből áll a VHS digitálisra való átalakítása:

1. A VHS-szalagokat merevlemezre streameljük a magnókazettát a számítógéphez csatlakoztatva.
2. Szerkessze meg az így kapott digitális fájlokat szükség vagy kívánság szerint.
3. A digitális fájlokat írja ki CD-re vagy DVD-re.

Az első lépéshez a magnókazettás magnó csatlakoztatása szükséges a számítógéphez egy közös interfészen keresztül. A VHS-szalagdekk legfejlettebb videokimeneti portja az S-Video port. Ha a deck nem rendelkezik S-Video kimenettel, akkor kompozit videokimenettel rendelkezik. Mivel egyik videóport sem hordoz hangot, a dekknek (2) RCA audio-kimeneti portja is van a sztereó jelhez.

A legtöbb asztali videokártya tartalmaz egy S-Video-bemeneti portot a streaming média fogadásához, valamint egy 3,5 mm-es sztereó Line-In portot. Egy S-Video kábel vezethető a szalagdekkről a rögzítőkártyára. A rögzítőkártyának rendelkeznie kell kompozit-bemenettel is, ha a szalagdekken nem áll rendelkezésre S-Video. A hangcsatlakozáshoz RCA audiokábel vásárolható, amelynek egyik végén bal/jobb csatlakozó van, a másik végén pedig egy 3,5 mm-es sztereó csatlakozó. A kártyához mellékelt szoftver lehetővé teszi a streaming videó rögzítését a merevlemezre.

Azok számára, akiknek nincs videó rögzítő kártyájuk, több olyan termék is megvásárolható, amely a fedélzet és a számítógép összekapcsolására szolgál. Ebben az esetben a VHS digitálisra való átalakításának talán legegyszerűbb módja egy A/V-USB adapterkábel megvásárlása. Ennek a kábelnek az egyik végén egy USB-csatlakozó, a másik végén pedig egy S-Video-csatlakozó, egy kompozit videocsatlakozó és két RCA audiocsatlakozó található. Mivel az ilyen típusú átalakítókábelek többsége rövid farkú, szükséged lesz egy USB-hosszabbító kábelre is, amelyet használhatsz vele. A szoftver ezekhez a kábelekhez jár, de lehet, hogy Ön inkább más programot szeretne használni. Számos videofelvételi program kapható, és lehet, hogy alapértelmezés szerint is tartalmazza a számítógép.

Hogyan konvertálhatom a VHS-t digitálisra?

A streaming folyamat során válasszon egy standard NTSC rögzítési sebességet 29,97 képkocka/másodpercben, és olyan felbontást, amely legalább akkora, mint az eredeti felbontás. Vegye figyelembe, hogy ez a folyamat jelentős mennyiségű helyet igényel a merevlemezen. Míg a VCD-minőség körülbelül 700 megabájtot (MB) fogyaszt óránként a szalagon, addig a legjobb DVD-minőség körülbelül 5 gigabájtot (GB) óránként. Szellemileg duplázza meg a szükséges kapacitást, hogy figyelembe vegye a szerkesztési folyamatot, amely ezután következik. Ha kevés a hely, fontolja meg, hogy egyszerre csak egy szalagot konvertáljon.

A második lépés lehetővé teszi a létrehozott fájlok szerkesztését és rendszerezését, mielőtt lemezre égetné őket. Különböző szerkesztőszoftverek kaphatók harmadik féltől, de a legtöbb DVD-dekkhez már mellékelt szerkesztőszoftver is tartozik, amelynek már jelen kell lennie a számítógépén. Címeket készíthet házi filmjeihez, és hasonló tartalmakat kombinálhat több digitális fájl egy projektbe helyezésével, a menük létrehozásával pedig könnyen elérheti az egyes filmeket.

A harmadik lépés a végső folyamat: a digitális fájlok lemezre égetése. Az univerzális lejátszási képesség maximalizálása érdekében használja az egyszer írható adathordozókat az újraírhatóakkal szemben, bár az utóbbi kiválóan alkalmas a projektek próbaképpen történő égetésére, hogy lássa, milyen lesz a végeredmény. Ha .iso képet készít a fájlokról, a képet bármikor újraírhatja egy új CD- vagy DVD-lemezre. Ez hosszú távon időt takarít meg, bár az .iso lemezképek tárolása merevlemezterületet fogyaszt. Az írószoftver általában minden számítógéphez jár, és az interneten is elérhető.

Nincs is jobb alkalom a VHS digitálisra konvertálására, és kezdje el élvezni a házi filmeket egy kényelmesebb formátumban, amely sokkal jobban megőrzi a féltve őrzött pillanatokat, mint az analóg kazetták. Vigye át emlékeit a 21. századba, takarítsa ki azt a kazettás tárolóhelyet, dobja újrahasznosításra azt a régi VHS-dekket, és mondjon örökre búcsút a VHS-sel járó kellemetlenségeknek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.