Ki találta fel a videokamerát?

A videokamera teljes története csak az elmúlt körülbelül egy évszázadra tehető, de mint a modern technológia számos formája esetében, itt sem lehet egyetlen személyt egyedül a videokamera feltalálójának tekinteni. John Baird skót mérnök volt az egyik legkorábbi úttörője a mozgóképek rögzítésének a televíziós gyártás számára. Kísérletei azonban az előtte járókra épültek, és a videokamera fejlődése során alkalmazott technológia nagy része az ő eredményeire épült. Tehát bár nyugodtan mondhatjuk, hogy Baird úttörő volt a videokamera-technológiában, nem igazán mondhatjuk, hogy Baird volt a videokamera feltalálója.

A ma ismert videokamera képes kép és hang rögzítésére. Ennek a képességnek az első bemutatására 1956. április 14-én került sor. Ray Dolby, Charles Ginsberg és Charles Anderson feltalálta az első olyan gépet, amely képet és hangot is tudott rögzíteni. Ezt a találmányt darabonként körülbelül 75 000 amerikai dollárért (USD) adták el. Ezek a gépek csak a nagy televíziós műsorszóró stúdiók, például a CBS számára voltak megfizethetők, akik még ugyanabban az évben hármat vásároltak, és még évekig professzionális eszközök maradtak.

Ki találta fel a videokamerát?

A személyes használatra tervezett videokamerák, amelyeket ma videokameráknak neveznek, az 1980-as években váltak elérhetővé a nagyközönség számára. Ezek a gépek terjedelmesek, nehezek és drágák voltak, de hatékonyaknak bizonyultak. Az évek óta kifejlesztett technológiára építve a nagy elektronikai cégek, például a Sony és a JVC új technológiák fejlesztésébe kezdtek. Ezek a cégek találták fel a ma ismert videokamerát, és a készülékek képesek voltak képet, hangot rögzíteni és tárolóeszközre rögzíteni egyetlen gépen.

Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején ugyanazok a cégek, amelyek a videokamerát feltalálták, elkezdték miniatürizálni és digitalizálni a gépeiket. A készülék egyre kisebb és kompaktabb lett, és az 1990-es évek végére a digitális videokamerák váltak a legnépszerűbb videokamerává. Napjainkban a videokamera-technológia számos hordozható eszközbe, köztük mobiltelefonokba, PDA-kba és digitális fényképezőgépekbe épül be, amelyek képesek állóképek és mozgóképek készítésére, valamint hangfelvételek rögzítésére is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.