Mi a Pride hónap? – Miért ünnepeljük a Pride hónapot?

Június van, és lehet, hogy mindenhol szivárványokat látsz! Az év bármely szakában szeretjük a szivárványokat, de júniusban általában azt jelenti, hogy a Pride hónapot ünnepeljük. Talán kíváncsiak vagytok, mi is az a Büszkeség Hónapja? És miért ünnepeljük?

Tegyünk egy kis időutazást az 1950-es évekbe. Hosszú ideig az LMBTQ+ emberek számára sok minden illegális volt az Egyesült Államokban. Nem házasodhattak össze, nem öltözhettek úgy, ahogyan szerettek volna, és még csak nem is gyűlhettek össze közös helyeken. Ennek ellenére sok LMBTQ+ ember titokban mégis összegyűlt. New Yorkban az egyik ilyen találkozóhely a Stonewall Inn volt. A rendőrség ismerte az olyan helyeket, mint a Stonewall Inn, és gyakran jöttek, hogy letartóztassák az ott tartózkodó LMBTQ+ embereket. Az LMBTQ+ gyülekezőhelyeken gyakran történtek rendőrségi razziák országszerte.

Mi a Pride hónap? – Miért ünnepeljük a Pride hónapot?

1969. június 28-án éjjel a rendőrség a korábbiakhoz hasonlóan a Stonewall Innben is razziát tartott. De ezúttal az emberek, akiket le akartak tartóztatni, nem mentek el csendben. Ellenálltak. A fogadó közelében mások is tiltakoztak. Magát a fogadót is felgyújtották! Végül a rendőrség több embert letartóztatott. A tüntetések azonban még napokig folytatódtak. A Stonewall-lázadás nem az első alkalom volt, hogy az LMBTQ+ emberek ellenálltak. Valójában 1955-ig visszamenőleg is voltak ehhez hasonló tüntetések! De ezúttal valami megváltozott. A Stonewall volt a kezdete az LMBTQ+ közösséghez tartozó emberek egyenlő jogaiért folytatott újfajta szervezett tiltakozásnak.

Pontosan egy évvel a Stonewall-lázadások után az LMBTQ+ szervezők felvonulást tartottak New Yorkban. Úgy döntöttek, hogy a felvonulás témája a „büszkeség” lesz. A tüntetők meg akarták mutatni a bámészkodóknak, hogy büszkék arra, hogy kik ők. Más városokban is tartottak felvonulásokat, például Los Angelesben, Chicagóban és San Franciscóban. Az Egyesült Államok számos nagyvárosában június utolsó vasárnapján kezdtek el felvonulásokat tartani. Idővel ezek a felvonulások nagyobb ünnepségekké váltak.

1999-ben Clinton elnök hivatalosan is elismerte a júniusi hónapot „Büszkeség hónapjának”. Nyilatkozatában kiemelte az LMBTQ+ emberek jogaikért és biztonságukért folytatott küzdelmét az élet minden területén. A Pride hónapot azóta is ünnepeljük! Ezek az ünnepségek azonban nem csak az LMBTQ+ embereknek szólnak. A pride-felvonulások kezdete óta a családtagok, barátok és más szövetségesek is tiltakoznak és ünnepelnek.

Természetesen 1969 óta sok változás történt az LMBTQ+ jogok terén az Egyesült Államokban. Ezeket a jogokat az LMBTQ+ emberek és szövetségeseik sokéves tiltakozása nélkül nem adták meg. Az aktivisták például azért tiltakoztak, hogy törvények védjék az LMBTQ+ embereket a munkahelyi diszkriminációtól. Az LMBTQ+ aktivisták és szövetségeseik sokáig küzdöttek az azonos neműek kapcsolatához való jogért. 2015-ben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az azonos neműek házassága legális az Egyesült Államokban. A sokéves tiltakozások és felvonulások – köztük a Pride felvonulások – segítettek az LMBTQ+ embereknek abban, hogy láthatóbbá váljanak a társadalomban. Ez segített megváltoztatni sok amerikai gondolkodását arról, hogy milyen jogokkal és védelemmel kell rendelkezniük az LMBTQ+ embereknek.

 

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.