Ki volt Rembrandt?

Ki volt Rembrandt? A híres művész 1606-ban született Hollandiában. Teljes neve Rembrandt van Rijn volt, de ma már a keresztnevén emlékszünk rá.

Rembrandt gyerekként szülővárosában, Leidenben járt latin iskolába. Később, 14 évesen a leideni egyetemet kezdte meg. 14 éves korában azonban a művészet iránti vágya végül más útra terelte. Rembrandt otthagyta az egyetemet, hogy megtanuljon festeni. Először Jacob Isaacsz van Swanenburghnál tanult Leidenben, majd később Pieter Lastmannál Amszterdamban.

Hamarosan Rembrandt tehetséges festőként szilárd hírnevet szerzett magának. Leginkább portréiról vált ismertté. Hamarosan egy műkereskedővel, Hendrick van Uylenburghgel kezdett el dolgozni. Feleségül vette Uylenburgh unokatestvérét, Saskia-t.

Ki volt Rembrandt?

Mi tette különlegessé Rembrandt művészetét? Sokan a fény és az árnyék szakértőjének tartják. Ez segített neki élethű portrékat készíteni, amelyekhez foghatót korának legtöbb más művésze nem alkotott. A festmények mellett Rembrandt lenyűgöző metszeteket és vázlatokat is készített.

Az 1630-as években Rembrandt nagy sikert aratott. Sok festményt adott el, és tanítványokat is felvett. Ő és Saskia egy nagy házba költöztek Amszterdam egyik gazdag negyedében. Négy gyermekük született, de csak egy – Titus – érte meg a felnőttkort.

Rembrandt későbbi évei nehézzé váltak. Saskia 1642-ben meghalt, és Rembrandt hamarosan anyagi nehézségekbe került. 1656-ban csődöt jelentett, de továbbra is festett és eladta művészetét. Egy másik gyermeke is született, Cornelia, akit hosszú távú élettársától, Hendrickje Stoffelstől kapott. Rembrandt 1669-ben halt meg, és jeltelen sírba temették.

Rembrandt ma is óriás a művészvilágban. Művei olyan múzeumokban láthatók, mint a National Gallery of Art, a Met és a Louvre. Darabjai a The Rembrandt House Museumban is lógnak, amely korábban az a ház volt, amelyet feleségével, Saskia-val vásárolt. Leghíresebb festményei közül sok önarckép.

Rembrandt további ismert művei közé tartozik „Az éjszakai őrség”, „Dr. Tulp anatómiaórája” és „A mintavevő tisztviselők”. Egy másik jól ismert festménye, a „Vihar a Galileai-tengeren” 1990 óta eltűnt. Az Isabella Stewart Gardner Múzeumból lopták el.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.