Mi történt Pompejivel?

Hol van Pompeji? Olaszország keleti partján, Nápoly közelében található. Az i. e. 8. században alapított Pompeji eleinte Görögországhoz tartozott. Később Róma uralma alá került. Ma leginkább a Kr. u. 79-ben történt katasztrófáról ismert.

Mi történt Pompejivel? A várostól északkeletre fekvő Vezúv vulkán kitört. Ennek során hamuval borította be a várost. A Vezúv több mint 50 alkalommal tört ki a feljegyzett történelem során. A Kr. u. 79-ben bekövetkezett vulkáni esemény volt azonban a legsúlyosabb és leghalálosabb, amelyet feljegyeztek.

Kr. u. 79-ben Pompejiben körülbelül 12 000 ember élt. Itt kávézókat, üzleteket, fürdőházakat, sőt még egy nagy arénát is látogathattak. Sok gazdag római polgárnak volt ott háza. A városban közelgő választások is voltak. Graffitik és politikai feliratok jelentek meg a környék számos épületén és közterén.

A Vezúv kitörésével azonban mindez véget ért. Hamu-, kő- és gázfelhőt küldött az égbe. Ez a környéken sokakat menekülésre késztetett. Az emberek akár száz mérfölddel arrébb is látták a felhőt. Néhányan azonban Pompejiben maradtak, mert nem tudtak vagy nem akartak elmenni.

Mi történt Pompejivel?

A kitörés a vulkán 15 mérföldes körzetében szinte mindent elpusztított. Csak Pompejiben 2000 ember vesztette életét. A környéken több ezren haltak meg. Amikor véget ért, Pompeji több millió tonna hamu és szikla alá került. És több mint ezer évig ott is maradt.

Pompeji feltárása 1748-ban kezdődött. Ahogy a felfedezők feltárták a várost, rájöttek, hogy nagy része jól megmaradt. A várost éppen az a hamu védte, amely elpusztította, és úgy tűnt, hogy a város megdermedt az időben. A legtöbb épület még mindig állt – néhányon a politikai kampányok üzenetei és más graffitik. A mindennapi tárgyak, például a kerámia és még néhány élelmiszer is megmaradt.

A régészek ma is folytatják Pompeji romjainak feltárását. Azonban azzal a kihívással kell szembenézniük, hogy megvédjék a város maradványait, miközben megtalálják őket. A természeti katasztrófák, az időjárási események és a turisták tömegei mind veszélyeztethetik a helyszínt. A védelmi intézkedések azonban az elmúlt években nagy változást hoztak.

Ma Pompeji körülbelül egyharmada még mindig a föld alatt van. A város feltárt része szigorúan őrzött, de látogatható. 1997-ben a várost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, ami még nagyobb védelmet biztosít.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.