Mi történt Pompejivel?

Mi történt Pompejivel?

Hol van Pompeji? Olaszország keleti partján, Nápoly közelében található. Az i. e. 8. században alapított Pompeji eleinte Görögországhoz tartozott. Később Róma uralma alá került. Ma leginkább a Kr. u. 79-ben történt katasztrófáról ismert.

Mi történt Pompejivel? A várostól északkeletre fekvő Vezúv vulkán kitört. Ennek során hamuval borította be a várost. A Vezúv több mint 50 alkalommal tört ki a feljegyzett történelem során. A Kr. u. 79-ben bekövetkezett vulkáni esemény volt azonban a legsúlyosabb és leghalálosabb, amelyet feljegyeztek.

Kr. u. 79-ben Pompejiben körülbelül 12 000 ember élt. Itt kávézókat, üzleteket, fürdőházakat, sőt még egy nagy arénát is látogathattak. Sok gazdag római polgárnak volt ott háza. A városban közelgő választások is voltak. Graffitik és politikai feliratok jelentek meg a környék számos épületén és közterén.

A Vezúv kitörésével azonban mindez véget ért. Hamu-, kő- és gázfelhőt küldött az égbe. Ez a környéken sokakat menekülésre késztetett. Az emberek akár száz mérfölddel arrébb is látták a felhőt. Néhányan azonban Pompejiben maradtak, mert nem tudtak vagy nem akartak elmenni.

A kitörés a vulkán 15 mérföldes körzetében szinte mindent elpusztított. Csak Pompejiben 2000 ember vesztette életét. A környéken több ezren haltak meg. Amikor véget ért, Pompeji több millió tonna hamu és szikla alá került. És több mint ezer évig ott is maradt.

Pompeji feltárása 1748-ban kezdődött. Ahogy a felfedezők feltárták a várost, rájöttek, hogy nagy része jól megmaradt. A várost éppen az a hamu védte, amely elpusztította, és úgy tűnt, hogy a város megdermedt az időben. A legtöbb épület még mindig állt – néhányon a politikai kampányok üzenetei és más graffitik. A mindennapi tárgyak, például a kerámia és még néhány élelmiszer is megmaradt.

A régészek ma is folytatják Pompeji romjainak feltárását. Azonban azzal a kihívással kell szembenézniük, hogy megvédjék a város maradványait, miközben megtalálják őket. A természeti katasztrófák, az időjárási események és a turisták tömegei mind veszélyeztethetik a helyszínt. A védelmi intézkedések azonban az elmúlt években nagy változást hoztak.

Ma Pompeji körülbelül egyharmada még mindig a föld alatt van. A város feltárt része szigorúan őrzött, de látogatható. 1997-ben a várost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, ami még nagyobb védelmet biztosít.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.