Hogyan készülnek a puzzle-k?

Évtizedekkel ezelőtt az emberek kézzel készítették a kirakósokat. Kirakófűrésszel vágták ki az egyes darabokat fából vagy kartonból. Néhány speciális puzzle-készítő még ma is így dolgozik, de ez már sokkal ritkább. Ehelyett a legtöbb kirakójátékot tömeggyártásban állítják elő.

Pontosan hogyan készülnek a modern kirakósok? A megfelelő kép kiválasztásával kezdődik. Nem minden gyönyörű műalkotás kerülhet be a képbe. A legnépszerűbb rejtvények gyakran tele vannak részletekkel. Végül is ez eléggé kezelhetőbbé teszi őket – képzeld el, hogy egy olyan kirakón dolgozol, amely csak egy színből vagy mintából áll!

Miután kiválasztották a képet, azt speciális papírra nyomtatják, és kartonra ragasztják. Ezután hagyják megszáradni, mielőtt átmennek a stancológépen. Ezt úgy is elképzelheted, mint egy sütivágót, amely a kirakót sok darabra osztja. A kivágóforma kialakítása minden egyes puzzle esetében egyedi, és gyakran kézzel rajzolják meg. Ennek a darabnak az elkészítése akár négy hétig is eltarthat.

Miután a puzzle-darabokat kivágták, átmennek egy gépen, amely szétválasztja őket. Végül dobozba csomagolják őket, és készen állnak az értékesítésre. Összességében egy új puzzle elkészítése körülbelül egy évig tart.

Hogyan készülnek a puzzle-k?

Természetesen a kirakók nem csak szórakozásra valók! Az agynak is jót tesznek. Szakértők szerint a kirakós összerakása ugyanolyan hatással van, mintha egy rejtélyt próbálnál megoldani. Különböző agyi területeket stimulálhat. A rejtvényen való munka a stresszt is csökkentheti. És persze jó érzés, amikor az utolsó darabot is a megfelelő helyre teszed.

Talán ezért tűnik úgy, hogy a rejtvények időtlen szórakozási forrásnak. Bár már több száz éve léteznek, a nagy gazdasági világválság idején a kirakósjátékok eladása hatalmas mértékben megnőtt, mivel megfizethető szórakozási lehetőséget kínáltak az embereknek. Majdnem egy évszázaddal később a COVID-19 világjárvány idején sokan ismét a kirakókhoz fordultak, miközben otthon maradtak. Sok órányi elfoglaltságot nyújthatnak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.