Hogyan működik egy targonca?

Látott már valaha targoncát? Gyakoriak az építkezéseken, raktárakban és sok más helyen. Ezek a gépek kiválóan alkalmasak nehéz tárgyak emelésére és mozgatására. Talán még hóvihar után hókotróként használt targoncát is látott már.

Az emberek már közel 100 éve használnak targoncákat. Az első olyan gép, amely villákat használt nehéz tárgyak emelésére, a Yale targonca volt. Ezt 1923-ban találták fel. A második világháború alatt széles körben használták, és a háború után tovább terjedt a használata.

A legtöbb embernek, aki látott már targoncát működés közben, ugyanaz a kérdése: Hogyan működik? A válasz a gép felépítésében rejlik. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan működnek együtt a targonca alkatrészei, hogy betöltse funkcióját.

Hogyan működik egy targonca?

Amikor ránéz egy targoncára, néhány alkatrésze azonnal szembetűnik. Ott van az ülés, ahol a vezető ül, és amelyet egy felső védőburkolat véd. Elöl vannak a magas árbocok, amelyek lehetővé teszik a gép rakományának felfelé és lefelé történő mozgását. És természetesen ott vannak a gép villái. Ezek az árbocok előtt helyezkednek el, és segítenek a vezetőnek a rakományt egyik helyről a másikra szállítani.

A targonca belsejében azonban számos olyan dolog történik, amely segíti a gépet a munkájában. A villák fel- és lefelé történő mozgatásához egy hidraulikus rendszerre és egy láncos csigás rendszerre is szükség van. A hidraulikus rendszer folyadékot vagy levegőt pumpál a hengerekbe, és ezzel felfelé tolja a dugattyúkat. Ez felfelé kényszeríti az árbocokat, és aktiválja a csigás rendszert. A hidraulika és a csigák együttesen emelik fel a rakományt.

A vezető a kormányzás és az emelés vezérlésével irányítja az egész folyamatot. A targonca hátsó részén lévő ellensúly is kiegyensúlyozza az elöl lévő rakományt. Ez megakadályozza, hogy a gép felboruljon. A targonca meghajtása történhet gázzal, dízellel vagy elektromossággal. A gépen lévő gumiabroncsok típusa attól függ, hogy milyen munkára szánták.

Nem minden targonca néz ki egyformán. Az emberek az évek során többféle típust készítettek a különböző munkák elvégzésére. Ezek többsége két kategóriába sorolható az erőforrásuk alapján: elektromos vagy belső égésű motorral működő.

Az elektromos targoncák közé tartoznak a lovas targoncák, a keskenyfolyosós targoncák és a kézi targoncák. A belső égésű motorral rendelkezők lehetnek párnázott vagy pneumatikus gumiabroncsokkal. Egyes targoncák elektromos és belsőégésű motorral is rendelkeznek. A terepjáró targoncák gyakran rendelkeznek úszógumikkal, és számos környezetben használhatók.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.