Ki találta fel a gördeszkát?

Ültél már gördeszkán? Rengeteg gyakorlás kell hozzá! Wonderopolisban állandóan látjuk az embereket gördeszkázni és menő trükköket csinálni a gördeszkájukon. Kíváncsiak lettünk, honnan származik a gördeszka.

Az egész az 1950-es években kezdődött a kaliforniai szörfösökkel. A szörfözés életforma volt – a szörfösök sok időt töltöttek az óceánban, és gyakorlatilag a tengerparton éltek. Hamarosan a szörfösök a szárazföldön is szerettek volna szörfözni. Ekkor kezdtek kerekeket szerelni a fából készült deszkák aljára. Kaliforniában sokan egy időben találták ki ezt az ötletet, így nem tudjuk, ki készítette az első gördeszkát.

A szörfösök „járdaszörfözésnek” nevezték el a közlekedés új módját. A gördeszkázás e korai formája veszélyes volt. Sokan mezítláb gördeszkáztak, és esés közben megsérültek. Néhány évvel később a gördeszkaboltok vékonyabbá tették a gördeszkákat. Ezáltal a deszkák biztonságosabbá és könnyebben irányíthatóvá váltak. Hamarosan egyre több ember érdeklődött az új sport iránt.

Ki találta fel a gördeszkát?

A ruhagyártók és a zenészek hamarosan felfigyeltek rá. Ruhákat és zenét kezdtek gyártani a gördeszkásoknak. Az első gördeszkás cipőmárka, a Vans 1966-ban indult. A Converse és a DC Shoes hamarosan követte őket. Az olyan zenekarok, mint a The Offspring és az MxPx népszerűvé váltak a gördeszkások körében. Hollywoodban még gördeszkás témájú filmek is készültek, köztük a Thrashin’ és a Lords of Dogtown. A szörfözéshez hasonlóan a gördeszkázás is kezdett kultúrává és sporttá válni.

A gördeszkázás is átment néhány nehéz éven. Sokan veszélyesnek tartották a sportot. Néhány park és város betiltotta a gördeszkázást. Norvégia 1978 és 1989 között teljesen betiltotta a sportot. Az elkötelezett gördeszkások mégis életben tartották a sportot. Alan Gelfand 1973-ban alkotta meg az első gördeszkás trükköt. „Ollie”-nak nevezte el, és az emberek hamarosan mindenhol megpróbálták lemásolni. Évekkel később Tony Hawk részt vett az első X Games-en, és lenyűgözte a világot. Ő volt az első, aki megcsinálta a „900-as” trükköt, és 70 versenyt nyert meg, mielőtt visszavonult.

Ma a gördeszkázás tovább fejlődik. Viszonylag biztonságos is. Kevesebb gördeszkás sérülés végződik kórházi kezeléssel, mint a baseball, a kosárlabda, az amerikai foci vagy a foci esetében. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020-ban még olimpiai sportággá is teszi a gördeszkázást! A sport hosszú utat tett meg a korai „járdaszörfözés” óta.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.