Ki volt Helen Keller?

Az 1880-ban született Helen Keller a 20. század egyik legismertebb embere lett. Keller nagyon fiatalon megbetegedett. Orvosa „agyláznak” nevezte. Ma a szakértők úgy vélik, hogy skarlát vagy agyhártyagyulladás volt. Bárhogy is hívták, a betegség magas lázat okozott. Keller néhány nap múlva jobban lett. A betegségtől azonban megvakult és megsüketült.

A látás és hallás képessége nélkül sok minden nehezebbé vált a fiatal Helen számára. Elkezdett új kommunikációs módokat találni, például egy barátjával létrehozta a jelbeszéd saját formáját. Írni és olvasni azonban még nem tanult meg. Keller szülei találtak egy Anne Sullivan nevű tanárt, aki segített neki.

Gyermekként Helen Keller imádta a babákat. Sullivan ezt tudva azzal kezdte, hogy megtanította Kellernek a kedvenc játékának szavát. Az ujjával addig írta Keller kezére a „baba” szót, amíg Keller meg nem értette. Miután megtanulta a „baba” szót, Keller hamarosan megtanulta a „víz” szót is. Folyamatos munkával Sullivan az első néhány hónap alatt 300 szót tanított meg Kellernek.

Ki volt Helen Keller?

Az új szavak megértése bárkinek nehéz lehet. Látás és hallás nélkül Helen Keller nagyon keményen dolgozott a tanulásért. Végül Anne Sullivan megtanította őt írni és olvasni. Keller később főiskolára ment. Ő lett az első siketvak ember, aki elvégezte a főiskolát. Keller 1904-ben a Radcliffe College-ban szerzett bölcsészdiplomát.

Keller később harcolt a nők választójogáért. A fogyatékkal élők jogaiért is kiállt. Az Amerikai Vakok Szövetségének (American Federation for the Blind) képviseletében 35 országot járt be. 1920-ban még az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) megalapításában is segédkezett, amely a mai napig küzd az egyenlő jogokért.

Keller első könyve, Az életem története ihlette A csodatevő című filmet és musicalt. A film Anne Sullivannel közösen mesélte el korai életének történetét. Keller egész életében folytatta az írást, és számos esszét és történetet publikált. Jó barátságban volt Mark Twain íróval, aki a Kellerrel folytatott munkája miatt Anne Sullivant „csodatevőnek” nevezte.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.