Mi a K-pop? A koreai popzene rövidítése. A K-pop a Hallyu nevű jelenség nagy részét képezi, ami „koreai hullámot” jelent. A Hallyu a koreai kultúra világszerte növekvő befolyására utal. Az ételektől és a filmektől kezdve a játékokon át a zenéig szinte mindenhol megfigyelhető a koreai hatás.

Ez nem volt mindig így. Dél-Koreában évtizedeken át a rádiót és a televíziót erősen cenzúrázták. Ez azt jelentette, hogy a kultúrának kevés lehetősége volt arra, hogy befolyásolja a világ többi részét, vagy hogy a világ többi része befolyásolja. 1987-ben azonban a reformok enyhítették a cenzúrát. Hamarosan a világ minden tájáról zene és más szórakoztató műsorok özönlöttek Dél-Koreába.

Ezekkel az új hatásokkal a dél-koreai popzene fejlődni kezdett. 1992-ben a Seo Taiji and Boys nevű együttes először lépett fel egy televíziós tehetségkutató műsorban. Gyorsan a dél-koreai zenei listák élére kerültek, és ott is maradtak 17 héten keresztül. Sok rajongó ma a Seo Taiji and Boys-t tartja az első K-pop együttesnek.

Mi a K-Pop?

Hamarosan több zenész is csatlakozott a K-pop mozgalomhoz. Olyan együttesek, mint a H.O.T., és olyan szólóénekesek, mint BoA nagy slágereket adtak ki. A K-pop három nagy ügynöksége – az SM Entertainment, a YG Entertainment és a JYP Entertainment – hamarosan újabb tehetségeket toborzott, hogy zenekarokat és szólókarriereket indítsanak.

Mitől különleges a K-pop? A fülbemászó ütemek és a kivételes tánc jellemzi. A divat is központi szerepet játszik a K-pop sztárok sikerében. Az iparág szórakoztató ügynökségei keményen dolgoznak azon, hogy kiváló minőségű videókat készítsenek, amelyek gyorsan internetes követőkre tesznek szert.

Kíváncsi vagy, hogyan válnak az emberek K-pop sztárokká? A legtöbbjük számára ez gyermekkorban kezdődik. A dél-koreai gyerekek, akik arról álmodnak, hogy híresek lesznek, 10 és 12 éves koruk között jelentkeznek meghallgatásra. Ha egy zenei ügynökség kiválasztja őket, beiratkoznak egy speciális iskolába.

Ezekben az iskolákban nem csak olvasni, történelmet, matematikát és természettudományokat tanulnak. Minden nap órákon át gyakorolják az éneklést és a táncot abban a reményben, hogy K-pop sztárok lesznek. Ha már egy zenekar tagjai vagy szólóelőadóként indulnak, a K-pop zenészek énekelnek és klipet vesznek fel az ügynökségük által készített dalokhoz.

Álmodtál már arról, hogy híres legyél? Nem mindig olyan az élet, mint amilyennek elképzeled. A K-pop sztároknak gyakran olyan szerződéseket kell aláírniuk, amelyek nem csak a karrierjüket szabályozzák. Ezek a szerződések különleges követelményeket tartalmazhatnak az egyes sztárok magán-, nyilvános és randizási életére vonatkozóan.

Sokan mégis úgy gondolják, hogy megéri. A sztárságról álmodozó gyerekek számára talán így is van. Sok K-pop sztár nemcsak Dél-Koreában, hanem világszerte híressé válik. Az olyan videók, mint Psy „Gangnam Style”-ja világszenzációvá váltak. És nem ő az egyetlen – a BTS, a Stray Kids, a Twice, az EXO, a 2NE1 és a BLACKPINK csak néhány olyan K-pop együttes, amely globális sikereket ért el.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.