A CIA 1947-ben alakult. Az Egyesült Államok kormánya hozta létre, hogy más nemzetekről szerezzen hírszerzési információkat. Az Egyesült Államokat vezető emberek ezeket a hírszerzési információkat használják fel a döntések meghozatalához. Gyakran használják a nemzetbiztonság javítására. A CIA hírszerzése irányítja az USA más országokkal való kapcsolatait is.

A CIA-nál rengeteg a munka. De még ne nyúlj az éjjellátó szemüvegedért! A CIA-nál nem mindenki kém. Sok CIA-tiszt titkos módon gyűjt információkat. Ez azonban csak egy része az ügynökségnek. Sok alkalmazott az összegyűjtött hírszerzési információk tanulmányozásával tölti az idejét. Más CIA-alkalmazottak olyan technológiára összpontosítanak, amely segítheti az ügynökséget. Néhányan a CIA pénzügyeinek és biztonságának irányításával töltik idejüket.

Mi az a CIA?

Milyen lenne CIA-tisztként dolgozni? Remélheted, hogy titkos műveletben dolgozhatsz, vagy titkos kódokat használhatsz. Bizonyos esetekben ez igaz is. A tiszteknek valóban vannak titkos módszereik a hírszerzésre. A CIA-nak azonban más módszerei is vannak. Például sok új információt találnak a külföldi hírekben. Az ügynökség műholdas fotókat és más technológiákat is használ. Elég sok hírszerzési információhoz jut ezekkel a kevésbé titkos módszerekkel.

Természetesen nem tudunk mindent, amit a CIA csinál. Munkájának nagy része titkos. Ez sokakat bizalmatlanná tesz az ügynökséggel szemben. Néhányan aggódnak a saját magánéletük miatt. Azt gondolják, hogy a CIA kémkedik az amerikai nép után. A CIA azonban csak külföldi hírszerzési adatokat gyűjt. Nincs felhatalmazása arra, hogy amerikaiak után kémkedjen.

Más emberek nem értenek egyet a CIA egyes intézkedéseivel. Például sok amerikai nem szereti, ha a CIA kínzásokat alkalmaz. Szerintük a kínzás kegyetlen. Sokan attól is tartanak, hogy hamis információkhoz vezet. Mások szerint fel kellene hagyni a dróncsapásokkal. Ez azért van így, mert ezek néha ártatlan embereket sértenek meg.

A CIA azonban sok fontos munkát végzett az évek során. A hidegháború idején segített az amerikai vezetőknek megfigyelni a Szovjetuniót. Fontos szerepet játszott a kubai rakétaválság idején is. Ma a CIA keményen dolgozik a terrorizmus elleni küzdelemben. A CIA sokat tesz az USA és az ott élő emberek védelméért.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.