A hő megértéséhez le kell jutnunk a molekuláris szintre. A hő energia. Az atomok mozgása okozza. Minél gyorsabban mozognak egy tárgy atomjai, annál melegebb. Attól függően, hogy hol élsz, a családod talán Fahrenheit vagy Celsius fokban méri a hőt.

Van azonban a hőnek egy másik mérőszáma is, amelyet talán nem ismersz – a kelvin. A Kelvin-skála William Thomson tudósról, más néven Lord Kelvinről kapta a nevét. Miben különbözik a Fahrenheittől és a Celsiustól? Először is, nem fokokban mérik. Ehelyett ezen a skálán az egységet egyszerűen kelvinnek nevezik. A rövidítés nagy „K” betűvel kezdődik.

A Kelvin-skála nem használ negatív számokat sem. Ez azért van, mert az abszolút nulláról indul. Ezen a hőmérsékleten az atomok nem mozognak. Az abszolút nullpontot, azaz a 0 K-t valójában nem lehet elérni, mert a világegyetemben mindenben van valamilyen hő. Ez azonban kiindulópontot ad a tudósoknak a hőmérséklet méréséhez.

Mi az a Kelvin?

A különbségek ellenére egy kelvin egyenlő egy Celsius-fokkal. Abszolút nulla fokon a hőmérséklet -273 °C lenne. Ez azt jelenti, hogy a Celsiusban megadott hőmérséklet kelvinre történő átváltásához egyszerűen csak 273-at kell hozzáadni. A Fahrenheit bonyolultabb. A legtöbb ember a Celsius-fokok kiszámításával kezdi. Ehhez a Fahrenheitben megadott hőmérsékletből vonja ki a 32-t, és szorozza meg 0,55-tel. Ezután hozzáadhatja a 273-at, hogy megtalálja a kelvinben kifejezett értéket.

Főzött már olyan recept alapján, amely a sütő hőmérsékletét kelvinben tüntette fel? Láttál már olyan időjárásjelentést, amely ezt a skálát használta? Nem, a Kelvin-skálát nem sok mindennapi helyen fogod látni. Sok tudós azonban használja. Ez azért van, mert ez egy nagyon pontos mérés. A negatív számok hiánya megkönnyíti a hőmérsékletek közötti különbségek megállapítását is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.