Miből készül a smink?

A smink legkorábbi ismert használói az ókori egyiptomiak voltak. Számos növényt és ásványi anyagot használtak sminkként. A leggyakoribb összetevők közé tartozott a mandula, a réz, az ólom és a hamu. Olajakat is használtak, hogy megvédjék bőrüket a naptól.

Később Kínában és Japánban az emberek rizsport használtak sminkként. Hennafestéket is használtak a hajukban, ahogyan sokan ma is teszik. A kínai emberek a körmüket is festették. Különböző színű körmeik jelezték társadalmi osztályukat.

Az ókori Görögországban a nők fehér ólomfestéket használtak az arcukra. Ők voltak az elsők, akik zúzott bogyókkal színezték az arcukat. Néhány görögországi ember ökörszőrből készült műszemöldököt is viselt.

A smink az évszázadok során változott. Ma a sminket használó emberek nem biztos, hogy mindent tudnak, ami benne van. A sminkgyártó cégeknek azonban szabályokat kell betartaniuk az általuk használt összetevőkkel kapcsolatban. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnak (FDA) minden sminkösszetevőt jóvá kell hagynia.

Miből készül a smink?

Tehát, miből készül a modern smink? A legtöbb termék 15 és 50 összetevő között van. Szinte mindegyikben van víz, olaj és viasz. A víz feloldja a többi összetevőt. Ez segít összekeveredni. Az olaj és a viasz segít a smink egyenletes felvitelében. Mindkettőt gyakran használják arra is, hogy a bőr puha maradjon.

Sok más vegyi anyag is kerül a sminkbe. Általában emulgeálószert is tartalmaznak. Ez egy olyan vegyi anyag, amely az olajat és a vizet összekeveri. A legtöbb sminkben tartósítószer is van. Ezek az élelmiszerekhez hasonlóan tovább tartják a sminket használható állapotban. Számos olyan vegyi anyag létezik, amely képes ellátni e két feladatot. Mivel az emberek különbözőképpen reagálnak a vegyi anyagokra, sokaknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen termékeket vásárolnak.

Természetesen a legtöbb sminknek van színezőanyaga is. Láttál már rózsaszín, piros vagy lila rúzst? Mi a helyzet a kék vagy zöld szemhéjfestékkel? Bármilyen színű smink tartalmaz színezőanyagot. Ezek ásványokból, növényekből, sőt állatokból is származnak.

Ma már sokan jobban odafigyelnek arra, hogy mi kerül a sminkbe. Néhányan „teljesen természetes” sminket vásárolnak. Ez azt jelenti, hogy nem mesterséges összetevőkből készül. Mások a vegán sminkek felé fordulnak. Ahhoz, hogy vegán legyen, nem használhat semmi olyat, ami állatokból származik.

Oké, tehát a smink sokféle dologból készülhet. Honnan tudod, hogy mi van az egyes üvegekben? A legjobb, ha elolvasod a címkét. Ha olyasmit látsz az összetevők listáján, amiben nem vagy biztos, tudj meg róla többet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.