Miért nem szeretik a macskák a vizet?

Miért nem szeretik a macskák a vizet? A szakértők számos választ tudnak erre a kérdésre. Egyesek szerint a házimacskák azért utálják a vizet, mert életük korai szakaszában nem kerülnek kapcsolatba vele. Ha a macskák cicaként nem töltenek sok időt vízben, nagyobb valószínűséggel félnek tőle. Ez egy gyakori probléma, mivel sok állattartó nem fürdeti a macskáját, mivel a macskák önmagukat ápolják.

Ráadásul sok macska megtanulja, hogy a vizet büntetéssel társítsa. Ez azért van, mert sok állattartó vízzel fújja le a macskákat, hogy rávegye őket, hogy ne csináljanak olyasmit, ami a gazdinak nem tetszik. Ez megtanítja a macskának, hogy a víz azt jelenti, hogy valami rosszat tett. Nem csoda, hogy menekülnek a fürdetéstől!

Miért nem szeretik a macskák a vizet?

Egy másik magyarázatnak az evolúcióhoz van köze. A macskák a szakértők szerint „félig háziasítottak”. Ez azt jelenti, hogy még mindig rendelkeznek a vadon élő őseiktől származó ösztönökkel. A macskák nem szeretik a meglepetéseket, és szeretnek mozgékonyak maradni arra az esetre, ha el kell menekülniük egy fenyegetés elől. A nedves bunda elnehezítheti a macskát, ami lassabbá teszi a mozgását. Ez azt jelenti, hogy a macskák úgy gondolhatják, hogy a víz veszélyt jelent rájuk, így kevésbé tudnak elmenekülni, ha szükség van rá.

Előfordult már veled, hogy esernyő nélkül esett az eső? Kellemes élmény volt ez számodra? Bár egyesek szerint igen, a legtöbb ember nem szeret felkészületlenül csapdába esni egy felhőszakadásban. Amikor a macskákat váratlanul slaggal permetezik vagy elmerítik a kádban, ugyanígy éreznek.

Minden macska utálja a vizet? Nem, természetesen nem! Sőt, a macskafélék családjának számos tagja nagyon is szereti a vizet. Ez különösen igaz a nagytestű, meleg éghajlaton élő macskákra. A tigrisek, a jaguárok és a leopárdok jó úszók. Gyakran megmártóznak, hogy a forró napokon lehűtsék magukat.

Egy másik nagymacska, amely a víz iránti szeretetéről ismert, a halászmacska. Az Ázsia mocsaras területein leggyakrabban előforduló halászmacskáknak részben úszóhártyás lábuk van, ami segíti őket az úszásban. Bár a legtöbb halászmacska a városi területektől távol él, az utóbbi években az emberek kisebb csoportokat láttak belőlük a városokban. Az egyik példa szerint egy halászmacskát rajtakaptak, amint egy irodakomplexumba lopakodott be éjszakai falatozásra a koi-tóból!

Talán nem meglepő, hogy egyes vadmacskák szeretik a vizet. De néhány házimacska sem bánja a vizet. Sőt, a török van olyannyira vonzódik a vízhez, hogy az „úszó macska” becenevet kapta. A házimacskákhoz képest nagytestű török vánok akár 18 kilót is nyomhatnak. Ez a vizet kedvelő macskaféle gyakori választás a kisállattartók számára.

Más vízimádó macskák közé tartoznak a bengálok, a maine coonok és a szavannamacskák. A manx, az amerikai bobtail és a japán bobtail szintén ismert arról, hogy időnként megmártóznak. Az az elképzelés tehát, hogy a macskák nem szeretik a vizet, csak részben igaz. Sok macska nem szeret vizes lenni, de rengeteg más macska egyáltalán nem bánja.

Ön macskatulajdonos? Ha igen, ne félj! Rengeteg módja van annak, hogy megtanítsuk a macskát arra, hogy szeresse a vizet – vagy legalábbis ne utálja. Ha kedvence még cica, a legjobb, ha korán és gyakran hozza kapcsolatba a vízzel. Minél többet van macskája víz közelében, annál valószínűbb, hogy megkedveli. Az is segít, ha elkerülöd, hogy a vizet büntetésként használd. Ellenkező esetben a macskák megtanulnak félni a víztől.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.