Miért nyújtózkodnak annyit a macskák?

Miért nyújtózkodnak annyit a macskák?

Miért nyújtózkodnak annyit a macskák? Rengeteg oka van. Először is, a nyújtózkodás az egyik módja annak, ahogyan a macskák kommunikálnak. Mivel a macskák nem tudnak velünk beszélni, helyette a testbeszédet használják a kommunikációra. Láttál már valaha macskát, aki meggörbíti a hátát? Ez azt jelenti, hogy fél. Dörzsölte már hozzád a fejét egy macska? Ezzel szeretetét fejezte ki! Amikor a macskák nyújtózkodnak, azt üzenik, hogy kényelmesen és nyugodtan érzik magukat. Ha egy macska nyújtózkodik előtted, az azt jelenti, hogy elégedettnek érzi magát veled!

Hallottál már a „macskaszunyókálásról”? Ezt úgy hívjuk, hogy rövid szundikálás. A „macska” a catnapban onnan ered, hogy a macskák a nap folyamán sok rövid szundikálást tartanak, ahelyett, hogy több órán át aludnának egyfolytában, mint az emberek. Egy átlagos macska összesen 12-16 órát alszik naponta! Láttál már valaha macskát alvajárni? Szerencsére az agyuk megakadályozza ezt. Amíg a macskák alszanak, az agyuk megbénítja az izmaik nagy részét, hogy megakadályozza, hogy eljátsszák az álmaikat. A mancsaik és lábaik még mindig remeghetnek vagy rángatózhatnak, de álmukban nem fognak ugrálni!

Amikor a macskák felébrednek, újra mozgásba kell hozniuk az izmaikat. Miután néhány percig mozdulatlanul feküdtek, a vérnyomásuk leesik, és az izmaik megmerevednek. Itt jön a képbe a nyújtás! Amikor a macskák nyújtanak, javul a vérkeringésük, és izmaik készen állnak a mozgásra. A nyújtás révén a macskák készen állnak arra, hogy lecsapjanak a következő egérre vagy jutalomfalatra, ami az útjukba kerül! Mivel a macskák a nap folyamán sok rövid szundikálást tartanak, és minden egyes szundikálás után nyújtózkodnak, sok időt töltenek nyújtással!

A legtöbb más állat is nyújtózkodik. A kutyák olyan jól nyújtózkodnak, hogy az emberek néhány jógapózt is róluk neveztek el! Az Antarktiszon utazó szemtanúja lehet annak, hogy a pingvinek mindkét oldalra kinyújtóztatják az uszonyaikat. Álmodtál már arról, hogy szafarin járj? Talán olyan szerencsés vagy, hogy láthatsz egy elefántot vagy zebrát kinyújtóztatni a lábait. Látogasson el a helyi parkba, és nézze meg, ahogy a nyulak nyújtózkodnak, mielőtt ugrálnának!

Nem kell hagyni, hogy az állatoké legyen az egész móka! A nyújtás az emberi test számára is egészséges. Növeli a rugalmasságot és javítja a testtartást. A nyújtás a stresszoldásra is remekül alkalmas!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.