Miért rózsaszínűek a flamingók?

A flamingók hosszú lábú gázlómadarak, amelyeket általában élénk rózsaszínű tollak borítanak. Nevük a spanyol vagy portugál „lángszínt” jelentő szóból származik, és a madarak élénk megjelenésükről ismertek. Tollazatuk rózsaszínűsége, bár ez a leghíresebb tulajdonságuk, nem örökletes tulajdonság. A flamingók valójában tompa szürkén születnek. Ha tehát ez nem része a DNS-üknek, akkor miért veszik fel ezek a madarak a rózsaszín árnyalatát?

Miért rózsaszínűek a flamingók?

A flamingók esetében a „Az vagy, amit megeszel” mondás sokkal inkább igaz, mint az emberek esetében. A flamingók élénk rózsaszín színe a béta-karotintól származik, egy vörös-narancssárga színezéktől, amely nagy mennyiségben található meg az algákban, a sóslegy lárvákban és a sósrákokban, amelyeket a flamingók a vizes élőhelyükön fogyasztanak. Az emésztőrendszerben az enzimek a karotinoidokat pigmentekre bontják, amelyek a májban lévő zsírokkal felszívódnak, és a flamingók esetében a tollakban és a bőrben rakódnak le. Ahhoz, hogy a karotinoidok ténylegesen megszínezzék ezeket a külső tulajdonságokat, nagyon nagy mennyiségben kell bevinni őket. Mivel a flamingók étrendje szinte kizárólag karotinoidokkal teli finomságokból áll, a madaraknak nem okoz gondot a színezés. Az embereknek viszont elég sok sárgarépát kellene enniük (ez az étel olyan gazdag karotinoidokban, hogy a pigmentek innen kapták a nevüket) ahhoz, hogy bőrük narancssárga árnyalatú legyen.

A flamingóknak hat különböző faja létezik, amelyek a világ különböző pontjain élnek. Mivel az élőhely és a táplálékforrások helyenként és évszakonként változnak, a madarak színe is változik. Egyes flamingók a rózsaszín sötétebb vagy világosabb árnyalatai, mások inkább narancssárgák vagy vörösek, megint mások pedig tiszta fehérek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.