Az emu hangja egyedülálló. Egyes állatszakértők szerint „e-múú”, mások szerint inkább mély morgás vagy dübörgő hang. Az emuk hangja nemüktől és lakóhelyüktől függően is különbözik!

Az emu a világ második legnagyobb madara (közvetlenül a strucc után). A kifejlett emuk 5-6 láb (kb. 2 méter) magasra nőnek, és körülbelül 45 kg-ot nyomnak. Tollazatuk miatt, amely kettős szárú, bozontos megjelenésű. Ez azt jelenti, hogy minden tüszőből egy helyett két toll nő ki, így a tollak több irányba nőnek.

Sok emu Ausztráliában él, de más helyeken is találkozhatunk velük. Élnek Új-Guineában, Indonéziában, a Salamon-szigeteken és a Fülöp-szigeteken is. Régebben Tasmániában is voltak emuk. Az emberek azonban elpusztították az emu élőhelyének nagy részét Tasmániában. A tasmán emu mára kihalt.

Az emu élőhelyének legfontosabb része a közeli víz. A legtöbb emut erdőkben és homokos síkságokon találod meg. Arról is ismertek, hogy „követik” a vizet. Ha egy területen szokatlanul sok eső esik, vagy egy új, mesterséges tó létesül, akkor várhatóan egy emucsalád költözik oda.

Mi az az emu?

Az emu étrendje többnyire vegetáriánus. Magvakat, gyümölcsöket és virágokat fogyasztanak. Ha azonban nem találnak kedvenc táplálékukból, az emuk rovarokat esznek.

Nem fogsz emut látni a fejed felett repülni! Ezek a madarak szárnyaik apró mérete miatt röpképtelenek. Ez azonban nem akadályozza meg az emukat abban, hogy közlekedjenek. A felnőtt emuk akár 50 km/órás sebességgel is képesek futni!

Valószínűleg tudod, hogy a farkasok egy csoportja falkának, a juhok egy csoportja pedig csordának nevezhető. Hogy hívják az emuk egy csoportját? Csordának hívják! Gyakori, hogy az emuk együtt vagy egyedül élnek egy csapatban. Néhány emu szereti az egyedüllétet, akárcsak az emberek!

Nagyon nehéz elkapni egy emut. Azt már tudod, hogy gyorsan tudnak futni, de úszni is tudnak. Ráadásul az emuk akár két métert is képesek ugrani a levegőbe! Nem, az emuknak általában nem okoz gondot a veszély elől menekülni. Viszont veszélyt jelentenek rájuk a vadászok, akik húsért, olajért és bőrért akarják felhasználni őket. Az élőhelyüket a vízhiány miatt is veszély fenyegeti.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.