Hogyan működik a közlekedési lámpa?

Hogyan működik a közlekedési lámpa?

Kutya 1: Szóval azt akarod mondani, Charlie, hogy ezek az emberek vezetik ezeket az autókat, és csak úgy megállnak minden ok nélkül, csak azért, mert egy piros lámpa lóg a levegőben?

Kutya 2: Tudom, hogy őrültségnek hangzik, Rex, de már egy ideje figyelem az autókat, és úgy tűnik, valóban ez történik. Ülj ide és figyelj velem egy kicsit.

Kutya 1: Megnéznéd ezt, Charlie? Igazad van. Az a kocsi haladt, és bár nem volt más autó a közelben, egyszerűen megállt, amikor az a lámpa ott fent zöldről sárgára, majd pirosra váltott.

Rejtély, Rex. Miért csináltak ilyet? Mintha nem lenne fontos dolguk. Mintha a világ összes ideje a rendelkezésükre állna, és sosem sietnének.

Az emberek olyan furcsák. Soha nem fogom megérteni őket. Hát, haza kell mennem macskákat kergetni és leveleket ugatni.

Nézd! Erre jön az az autó. Üldözzük!

Rex és Charlie szőrpamacs és ugatás közepette elszállt. Nem tudjuk biztosan, hogy elkapták-e az autót, vagy ha igen, mit csináltak volna vele. Mindazonáltal, rövid beszélgetésük KÉRDÉSRE késztetett bennünket a kereszteződések fölött lógó közlekedési lámpákról. Pontosan hogyan is működnek azok?

Míg a kutyák számára a közlekedési lámpák rejtélyesek lehetnek, az emberi sofőrök örülnek, hogy ott vannak, hogy szabályozzák a forgalom áramlását a forgalmas utcákon. Jelzőlámpák és stoptáblák nélkül a nagyvárosokban való tájékozódás igen veszélyes lehet.

Mint azt valószínűleg már tudod, a legtöbb közlekedési lámpa három színű fénnyel van ellátva. A zöld lámpa azt jelzi, hogy a kereszteződésben biztonságosan lehet haladni. A sárga fény (más néven figyelmeztető fény) arra figyelmezteti az autósokat, hogy a lámpa hamarosan pirosra vált.

Amikor a járművezetők sárga lámpával találkoznak, tudják, hogy lassítaniuk kell, és meg kell állniuk a kereszteződésben. A piros lámpa természetesen azt jelzi, hogy a járművezetőknek meg kell állniuk, és meg kell várniuk a zöld lámpát, mielőtt áthaladnak a kereszteződésen.

Bár a legtöbb közlekedési lámpa hasonlóan néz ki, gyakran nagyon különböző módon működnek. A leggyakoribb közlekedési lámpák egyszerű időzítőkkel működnek. Az adott kereszteződés forgalmától függően a közlekedési lámpa rendszeres időközönként zöld, sárga és piros színnel váltogatja a jelzőlámpákat, hogy a forgalom minden irányban egyenletesen haladjon át a kereszteződésen. Az időzítő alapú rendszerek kiválóan alkalmasak forgalmas, állandóan nagy forgalmú területeken.

Azokon a területeken, ahol a forgalom szórványos és kiszámíthatatlan lehet, az időzítő alapú rendszerek nem működnek olyan jól. Például egy vidéki területen az időzítő alapú rendszer miatt a járművezetők szükségtelenül megállhatnak, amikor nincs forgalom. Ezekben a helyzetekben az érzékelőalapú közlekedési jelzések maximalizálják a forgalom hatékonyságát azáltal, hogy csak akkor működnek, amikor forgalom van.

Az időzítők helyett az „intelligens” vagy „intelligens” érzékelőalapú közlekedési jelzések érzékelők rendszerére támaszkodnak, amelyek érzékelik, hogy mikor vannak jelen a járművek. Az alkalmazott érzékelők típusa helyenként és technológiánként változhat. Egyes rendszerek lézereket, levegővel töltött gumitömlőket vagy videokamerákat használnak az autók jelenlétének érzékelésére.

Egy másik népszerű érzékelőtípus az úgynevezett induktív hurokrendszer. Ezek a rendszerek az útfelületbe ágyazott huzal tekercsre támaszkodnak. A huzal érzékeli a mágneses mezők változását, amikor járművek (nagy fémtárgyak!) állnak meg fölötte.

Hogyan maximalizálják tehát az érzékelő alapú rendszerek a forgalom hatékonyságát? Egy vidéki területen például a fő haladási irány zöldön maradhat, hogy a járművek többsége gyorsan áthaladhasson. Amikor egy mellékúton közlekedő jármű érkezik a kereszteződéshez, egy érzékelő észleli azt, és a lámpákat lekapcsolja, hogy a mellékúton közlekedő forgalom áthaladhasson. Így a forgalom zavartalanul haladhat a főúton, amíg a mellékút forgalma meg nem jelenik.

Egyes nagyvárosokban a közlekedési jelzőlámpák még ahhoz is elég fejlettek, hogy szükség esetén bizonyos járműtípusok vezérlését is lehetővé tegyék, hogy bizonyos járműtípusok gyorsan áthaladhassanak a kereszteződéseken. Ezek a rendszerek, az úgynevezett forgalmi elővételi rendszerek lehetővé teszik, hogy a sürgősségi járművek, például a mentőautók, a tűzoltóautók és a rendőrautók a közeledésükkor megváltoztassák a közlekedési jelzést, így sokkal gyorsabban eljuthatnak oda, ahová kell.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.