Hogyan működik az internet?

Hogyan működik az internet?

Ha a számítógép csatlakozik az internethez, akkor egy speciális nyelvet beszél a többi számítógéppel, amelyet TCP/IP-nek hívnak. Ez a nyelv lehetővé teszi, hogy információkat szerezz, üzeneteket küldj a barátaidnak, zenét hallgass, videókat nézz, és ellátogass Wonderopolisba!

Ahhoz, hogy a gyakorlatban is megértsük, hogyan működik az internet, nézzük meg az e-mailt. Ha beírsz egy e-mailt a barátodnak, a számítógéped, akárcsak a posta, tudni akarja, hogy hová kell eljuttatni az üzenetet. Ezért adsz meg egy e-mail címet.

A számítógép az e-mail címben szereplő információk alapján találja ki, hogy hová küldje el az üzenetet. A telefonnal ellentétben, amely a hangját továbbítja, a számítógép az üzenetet az internet nyelvén továbbítja.

Valószínűleg már hallottál a világhálóról. Talán még az is érdekelnek, hogy mit keresnek a pókok az interneten! Szerencsére a „World Wide Web”-nek semmi köze a nyolclábú barátainkhoz. A World Wide Web (WWW) csupán az internet egy olyan része, amely információdarabokat fűz össze, hogy könnyebben megtalálhatók legyenek.

Tegyük fel, hogy riportot írsz a szülővárosod történetéről. Elmész a nyilvános könyvtárba, hogy keress néhány helytörténeti könyvet. Képzeld el, mennyi időbe telne megtalálni a szükséges információkat, ha a könyvtár összes könyvét egy hatalmas kupacba dobnád.

Szerencsére a könyvtárad logikusan, részlegekre van szervezve, és minden részleg egyértelműen fel van címkézve. Csak annyit kell tennie, hogy elmegy a nem szépirodalmi részlegre, megkeresi a történelmi polcot, és megkeresi a helytörténeti részt. Perceken belül hozzáférhet a szükséges információkhoz.

Így működik a világháló is. Ahelyett, hogy az interneten található összes információ egy elektronikus kupacba lenne összedobva, a világháló linkeket hoz létre a kapcsolódó információk között, hogy segítsen rendszerezni azokat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.